skip to Main Content

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μας στοιχίσουν την φυσική μας οδοντοτοιχία. Από τη συστηματική αδιαφορία για τη στοματική υγιεινή μέχρι ένα ατύχημα. Ευτυχώς, λόγω της σύγχρονης οδοντιατρικής μπορούμε να αποκτήσουμε «νέα» δόντια, που μοιάζουν με τα κανονικά, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σωστά, να μασήσουμε και να χαμογελάσουμε ξανά.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πιο σύγχρονη λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Πρόκειται για κατασκευές από τιτάνιο ως επί το πλείστον που τοποθετούνται, σαν ένα είδος βίδας, μέσα στο κόκαλο των γνάθων και έχουν το σχήμα της ρίζας του δοντιού. Εμφύτευμα, δηλαδή, ονομάζουμε τη «ρίζα», στην οποία στηρίζεται το υπόλοιπο δόντι, που είναι συνήθως από πορσελάνη.

Τα εμφυτεύματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους αντικατάστασης των χαμένων δοντιών:

  • Δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια.
  • Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού.
  • Σταθεροποιούν τις οδοντοστοιχίες.
  • Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους μοιάζουν φυσικά.

Οι περιπτώσεις στις οποίες προτιμώνται τα εμφυτεύματα είναι οι εξής:

  • Όταν λείπει ένα δόντι και ο γιατρός δεν θέλει να τροχιστούν τα γειτονικά ακέραια δόντια, για να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα γέφυρας.
  • Όταν λείπουν περισσότερα δόντια και η κατασκευή γέφυρας δεν είναι δυνατή, επειδή υπάρχουν μεγάλα διαστήματα και είναι δύσκολο να στηριχτεί.
  • Όταν λείπουν όλα τα δόντια. Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να συγκρατούν σταθερή την οδοντοστοιχία στο στόμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση εμφυτεύματος αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται:

  • Αν δεν υπάρχει επαρκές οστό, δεν μπορεί να γίνει η επέμβαση. Πριν τοποθετηθεί το εμφύτευμα, γίνεται κλινικός έλεγχος και πανοραμική ή αξονική τομογραφία.
  • άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, όπως προχωρημένη οστεοπόρωση ή αρρύθμιστο διαβήτη, δεν μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα, για αυτό ο γιατρός παίρνει πλήρες ιστορικό
  • Για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα σε παιδιά, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του ασθενούς άρα πρέπει να είναι άνω των 18 χρόνων.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία, και με τη βοήθεια ειδικών ακτινογραφιών και μηχανημάτων εξασφαλίζεται ότι θα μπουν στη σωστή θέση. Μετά την επέμβαση, τα εμφυτεύματα συνήθως καλύπτονται από τα ούλα και παραμένουν στη γνάθο 2-6 μήνες για να ενσωματωθούν με το οστό. Στο διάστημα αυτό, οι ασθενείς χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες, για να μπορούν να μασούν και να μιλούν χωρίς πρόβλημα. Κατόπιν, αρχίζει η κατασκευή και η τοποθέτηση του πορσελάνινου δοντιού πάνω στο εμφύτευμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν η οστική πυκνότητα το επιτρέπει, δεν αποκλείεται να γίνει η προσθετική εργασία μαζί με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, με ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής. Ωστόσο, συμβαίνει συχνά κατά τη διαδικασία να μην υπάρχει στην περιοχή το απαραίτητο οστό, οπότε χρειάζεται να χρησιμο­ποιηθεί οστικό ­μόσχευμα (από το εμπόριο ή τον ίδιο τον ασθε­νή). Σε γενικές γραμμές, η όλη διαδικασία δεν προκαλεί έντονο πόνο και η -όποια- ενόχληση αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο. Αν τοποθετηθούν πολλά εμφυτεύματα στην ίδια επέμβαση, μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρύ πρήξιμο. Πολλοί ασθενείς έχουν την ανησυχία ότι ο οργανισμός μπορεί να τα απορρίψει. Αυτό δεν συμβαίνει διότι είναι κατασκευασμένα από υλικό συμβατό με τον ίδιο τον ασθενή. Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν αν τα εμφυτεύματα δεν είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις έγκυρες προδιαγραφές ή αν γίνουν λάθη κατά την τεχνική τοποθέτησής τους.

Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως τα φυσικά δόντια. Μάλιστα, μπορεί να διατηρηθούν ακόμη και μετά από 20 χρόνια χρήσης, αρκεί να τα φροντίζετε σωστά. Όπως και τα φυσικά δόντια, τα εμφυτεύματα χρειάζονται φροντίδα, καθημερινό βούρτσισμα και τακτικές επισκέψεις στο γιατρό. Διαφορετικά, η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα, όπως η περιεμφυτευματίτιδα (φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα), αυξάνεται. Επίσης, το κάπνισμα και η άσκηση υπερβολικής πίεσης στα εμφυτεύματα (σφίξιμο των δοντιών) επηρεάζουν αρνητικά το αποτέλεσμα της αποκατάστασης.

Τέλος αλλά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα των ασθενών είναι το κόστος τους. Αυτό εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος, την τεχνική, και την εμπειρία του θεράποντος γιατρού. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε την περίπτωσή σας και να σας δώσουμε μία αίσθηση για το κόστος της διαδικασίας.

Back To Top