skip to Main Content

Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού

αποκατάσταση-σπασμένου-δοντιού

Περιεχόμενα Σελίδας

Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού: Που μπορεί να οφείλεται η φθορά;

Ένα δόντι μπορεί να σπάσει για διαφορετικούς λόγους. Η αποκατάσταση ενός σπασμένου δοντιού θα πρέπει να γίνεται αυστηρά από εξειδικευμένο Οδοντίατρο. Οι πιο συχνές αιτίες σπασίματος δοντιού είναι οι εξής:

  • Ατύχημα: Χτύπημα στο πρόσωπο ή δάγκωμα κατά λάθος κάτι σκληρού μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή σπάσιμο δοντιού
  • Τερηδόνα: Μη θεραπευμένες τερηδόνες που μεγαλώνουν στο εσωτερικό του δοντιού ,κάποια στιγμή οδηγούν σε  σπάσιμο των  ανυποστήριχτων εξωτερικών τοιχωμάτων και έτσι αποκαλύπτεται η βλάβη.
  • Ενδοδοντική θεραπεία: Η ενδοδοντική θεραπεία από μόνη της δεν προκαλεί σπάσιμο των δοντιών, αλλά τα απονευρωμένα δόντια σπάνε πιο εύκολα, γιατί δεν τρέφονται και με το πέρασμα του χρόνου αφυδατώνονται.Επίσης τα απονευρωμένα δόντια, έχουν οδηγηθεί στην απονεύρωση γιατί συνήθως  έχουν χάσει μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας, οπότε αν δεν έχουν προστατευτεί με στεφάνη (θήκη) είναι ευκολότερο να σπάσουν κατά τη χρήση.
  • Παλιό μεγάλο σφράγισμα αμαλγάματος: Τα δόντια που έχουν παλιά μεγάλα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι σύνηθες φαινόμενο να σπάνε και το σφράγισμα αμαλγάματος να παραμένει στη θέση του. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το αμάλγαμα μένει ανέπαφο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αμάλγαμα σαν υλικό είναι 3 φορές πιο σκληρό από ότι η οδοντίνη του φυσικού δοντιού μας. Επομένως κατά τη μάσηση είναι πολύ πιθανό να σπάσει τμήμα του δοντιού ενώ το αμάλγαμα που είναι πιο σκληρό υλικό να διατηρηθεί στη θέση του.
  • Βρυγμός: Όταν στο στόμα ασκούνται πάρα πολύ υψηλές δυνάμεις, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους ανθρώπους που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, τα δόντια με τα χρόνια λειαίνονται και κάποια στιγμή σπάνε. Φυσικά αυτό μπορεί να προληφθεί με τη χρήση του νάρθηκα βρυγμού.

Επομένως, για ένα σπασμένο δόντι επισκεφτείτε τον Oδοντίατρό το συντομότερο δυνατό και μην περιμένετε μέχρι να νιώσετε πόνο. Όσο πιο γρήγορα ο οδοντίατρος  εξετάσει το δόντι σας, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές. Καθώς το κάθε σπάσιμο δοντιού είναι διαφορετικό, έτσι και η αντιμετώπιση του κάθε σπασίματος είναι εξατομικευμένη με βάση την έκταση και την αιτία του σπασίματος.

Αρχικά, γίνεται προεπισκόπηση του σπασίματος, στη συνέχεια γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος και δοκιμασίες για να δούμε εάν το δόντι είναι ζωντανό. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα στοιχεία, οι πιθανές λύσεις αποκατάστασης ενός σπασμένου δοντιού μπορεί να είναι οι εξής:

Σφράγισμα δοντιού

Στην περίπτωση που έχει σπάσει ένα σχετικά μικρό κομμάτι δοντιού και δεν έχει επηρεαστεί η ζωτικότητα του πολφού, τότε η λύση αποκατάστασης του σπασμένου δοντιού είναι με ένα λευκό σφράγισμα.

Επένθετο

Στην περίπτωση που το σπασμένο κομμάτι είναι εκτεταμένο και ένα απλό σφράγισμα δεν αρκεί, τότε η καλύτερη λύση είναι το επένθετο.

Ενδοδοντική θεραπεία

Στην περίπτωση που έχει σπάσει μεγάλο τμήμα δοντιού και έχει αποκαλυφθεί ή έχει νεκρωθεί ο πολφός, τότε η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη πριν την αποκατάσταση του σπασμένου τμήματος. Μετά τη θεραπεία, γίνεται ανασύσταση του δοντιού,  με απλό σφράγισμα ή ενισχυμένο με άξονα υαλονήματος για ακόμη μεγαλύτερη αντοχή και στη συνέχεια καλύπτεται με στεφάνη, ώστε να αποφευχθεί μελλοντικό σπάσιμο.

Αποκάλυψη κλινικής μύλης

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών. Στην περίπτωση που το σπάσιμο εκτείνεται κάτω από τα ούλα, οι παραπάνω λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Προηγείται η αποκάλυψη κλινικής μύλης, δηλαδή μετακίνηση της θέσης των ούλων για να φανερωθεί μεγαλύτερο τμήμα δοντιού, ώστε το σφράγισμα ή και η θήκη να μπορέσει να εφαρμοστεί σε όρια υγιούς δοντιού.

Εξαγωγή

Σε αρκετές περιπτώσεις, δυστυχώς, η ποσότητα της οδοντικής ουσίας που παραμένει μετά από σπάσιμο δοντιού δεν είναι αρκετή για να πραγματοποιηθεί καμία από τις παραπάνω λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση η εξαγωγή του δοντιού είναι μονόδρομος. Ωστόσο, το δόντι αναπληρώνεται είτε με εμφύτευμα είτε με γέφυρα.

Στην περίπτωση που παρατηρήσατε σπάσιμο σε κάποιο δόντι σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους έμπειρους και εξειδικευμένους Οδοντιάτρους της Dental Implant. Οι Οδοντίατροι, αφού εξετάσουν την περίπτωσή σας θα σας προτείνουν την βέλτιστη εξατομικευμένη λύση.

 

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top