skip to Main Content

Άσχημη αναπνοή: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσουμε!

Η άσχημη αναπνοή είναι ένα αρκετά ενοχλητικό φαινόμενο, το οποίο μας φέρνει σε δυσάρεστη θέση όταν το βιώνουμε. Πολλές φορές δοκιμάζουμε να μασήσουμε μια τσίχλα αλλά συνειδητοποιούμε ότι «λύνει» το πρόβλημα μόνο επιφανειακά. Για να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία του στόματος πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πού οφείλεται. Αυτό που κυρίως προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή του στόματος είναι τα υπολείμματα τροφών τα οποία προκαλούν την ανάπτυξη βακτηρίων και τελικά την κακοσμία.

Μπορεί όμως να σχετίζεται και με κάποιες παθήσεις, όπως οι στοματικές λοιμώξεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο καρκίνος. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, ο τακτικός καθαρισμός με οδοντικό νήμα και ο έλεγχος των γευμάτων είναι η αρχή της επίλυσης.

Επιπλέον ορισμένες τροφές και υγρά μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη φρέσκιας και καθαρής αναπνοής.

Το νερό ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα και το λαιμό και «ξεπλένει» τα δύσοσμα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών.
Το πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή, τα καλά αντιοξειδωτικά, που είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας ενώ είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των θειούχων συστατικών των βακτηρίων.
Τα μήλα διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.
Η τσίχλα διεγείρει την παραγωγή σιέλου και αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Διαλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.
Η βιταμίνη C σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία και εξουδετερώνει τις οσμές από τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Το γιαούρτι μειώνει το υδροθείο στο στόμα, υποπροϊόν των αναερόβιων βακτηρίων. Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά.
Η κανέλλα περιέχει ένα έλαιο που είναι σημαντικό στην εξόντωση των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

Φυσικά δεν ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας τόσο για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής όσο και για τον βαθύτερο κλινικό καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας. Επίσης, η συχνότητα των επισκέψεών μας μπορεί έγκαιρα να φέρει διάγνωση για παθήσεις που μπορεί να αγνοούμε και να οδηγήσουν σε άμεση και πλήρη θεραπεία τους.

Αν παρά την τήρηση όλων των παραπάνω ενεργειών και κανόνων, η κακοσμία παραμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο ή τον γαστρεντερολόγο για πιθανή νόσο του γαστρεντερικού.

Back To Top