skip to Main Content

Αυχενική Ευαισθησία

Αυχενική Ευαισθησία

Περιεχόμενα Σελίδας

Πολλές φορές οι ασθενείς παραπονούνται για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο, τον αέρα, την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

Η αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη, που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή, έχει διαβρωθεί ή αφαιρεθεί και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη οδοντίνη. Επίσης, μπορεί να προκληθεί όταν, λόγω της υφίζησης των ούλων, η ρίζα του δοντιού έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον.

Η ευαισθησία αυτή, συνήθως εντοπίζεται σε περισσότερα από ένα δόντι και οι αιτίες της είναι ποικίλες.

Ορισμένες από αυτές είναι είναι:

  • Η μηχανική αποτριβή της επιφάνειας του δοντιού μέσω δυνατών κινήσεων βουρτσίσματος
  • Η χρήση πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας ή οδοντόκρεμας με υψηλό δείκτη αποτριβής.
  • Η διάβρωση της αδαμαντίνης μέσω των τροφών (όπως π.χ. υπερκατανάλωση λεμονιών, αναψυκτικών και γενικά όξινων τροφών και χυμών).
  • Οι πολύ δυνατές συγκλησιακές δυνάμεις.
  • Ο νυκτερινός βρυγμός, το σφίξιμο των δοντιών.
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Η υφίζηση των ούλων λόγω περιοδοντίτιδας.

Η θεραπεία εξαρτάται από την ένταση των ενοχλήσεων,  η οποία ποικίλει από πολύ ελαφριά που περνάει με την άρση του ερεθίσματος, έως αρκετά δυνατή που μπορεί να κρατάει αρκετή ώρα. Μπορεί να χρειαστεί από μια απλή επάλειψη με ειδικές απευαισθητοποιητικές ουσίες, ενώ αν η αποτριβή είναι βαθύτερη μέχρι την έμφραξη του δοντιού. Σε περιπτώσεις που οι μέθοδοι αυτοί δεν επαρκούν για να εξαλείψουν τα συμπτώματα, τότε συστήνεται ενδοδοντική θεραπεία του υπεύθυνου δοντιού.

Ωστόσο, πάντα πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο που παίζει η πρόληψη. Ίσως το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα  μέτρια και να βουρτσίζουμε τα δόντια με ήπιες, απαλές και κυκλικές κινήσεις. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση όξινων τροφών, και σε περίπτωση που έχουμε έντονες συγκλεισιακές δυνάμεις να χρησιμοποιούμε, πάντα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου μας, ειδικό νάρθηκα βρουξισμού.

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top