skip to Main Content

Φοβάμαι τον οδοντίατρο!  Η οδοντοφοβία

Ανήκετε στους ασθενείς που πονάνε ή έχουν κάποιο πρόβλημα με τα δόντια τους, αλλά αποφεύγουν να κλείσουν ραντεβού και προτιμάνε να παίρνουν παυσίπονα από το να καθίσουν στην καρέκλα του οδοντιάτρου;

Μην νομίζετε ότι ανήκετε στις εξαιρέσεις!

Ο οδοντιατρικός φόβος είναι πολύ συνηθισμένος όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Ένας στους δύο ενήλικες αναφέρουν ότι αισθάνονται δυσάρεστα όταν πρόκειται να επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους. Αυτό, βέβαια, είναι κατανοητό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο οδοντιατρικός ασθενής παρακολουθεί και ακούει οτιδήποτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του σε αντίθεση με άλλες ιατρικές επεμβάσεις που γίνεται ολική αναισθησία.
Το αποτέλεσμα της οδοντοφοβίας είναι ο ασθενής να αγχώνεται τόσο εκ των προτέρων, με τη σκέψη της οδοντιατρικής θεραπείας, όσο και κατά τη διάρκεια. Αυτό το άγχος, φυσικά, δεν βοηθά τον θεράποντα ιατρό να επιτελέσει το έργο του, ούτε και τον ασθενή να θεραπευτεί σωστά, καθώς έτσι δεν υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ ιατρού – ασθενούς.

Μακροχρόνια, ο φοβικός οδοντιατρικός ασθενής αποκτά εκείνη την παθολογική φοβία, κατά την οποία προτιμά να αφήνει ένα πρόβλημα να διαιωνίζεται και να καταστρέφονται τα δόντια του, παρά να πάει στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα να αποκτά μια εικόνα στόματος για την οποία ντρέπεται.

Η λύση στο πρόβλημα

Καταρχάς, η αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς είναι εξατομικευμένη στη φοβία του και στα αίτια που την προκαλούν.

Επιπλέον, σήμερα, τα σύγχρονα οδοντιατρικά μηχανήματα, όπως ο ενδοστοματικός σαρωτής (δες link), είναι τεχνολογικά προηγμένα και έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες. Παράλληλα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανώτερα σε ποιότητα, αισθητική και αντοχή, με αποτέλεσμα οι οδοντιατρικές εργασίες να γίνονται πολύ πιο σύντομα, πιο ανώδυνα και πιο επιτυχημένα.

Επιπλέον, ο χώρος του ιατρείου μας είναι διαμορφωμένος με τέτοιον τρόπο ώστε ο ασθενής να νιώθει άνετα και χάρη στην κατάρτιση του προσωπικού να δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Αν όλα αυτά δεν αρκούν, τότε ίσως χρειαστεί να σας δοθεί ένα ηρεμιστικό χάπι προσαρμοσμένο στον βαθμό άγχους που έχετε, πριν τη θεραπεία.

Τέλος, στις περιπτώσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω, το ιατρείο μας σε συνεργασία με το Mediterraneo Hospital αναλαμβάνει ασθενείς για μέθη ή πλήρη αναισθησία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να λάβετε την κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία, όσο απλή (π.χ. καθαρισμός ή σφράγισμα) ή σύνθετη (π.χ. εξαγωγή ή εμφυτεύματα) και να είναι, χωρίς να υπάρχει ο φόβος!

Πρώτο Ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνεται το ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται η κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ασθενής εγκλιματίζεται με το χώρο του ιατρείου και γνωρίζει το ιατρικό προσωπικό. Ύστερα από την εξέταση, ο ιατρός του προτείνει το ιδανικό σχέδιο θεραπείας για το πρόβλημά του. Επομένως, αναλόγως το φάσμα των εργασιών που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αλλά και σε συνάρτηση με τη φοβία που αισθάνεται ο ασθενής, συναποφασίζεται ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και προγραμματίζεται το επόμενο ραντεβού.

Συνεπώς, μην διστάζετε να κλείσετε το ραντεβού σας! Το πρώτο ραντεβού είναι διαγνωστικό και οποιαδήποτε θεραπεία χρειαστεί να πραγματοποιηθεί θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εντελώς ανώδυνη! Να θυμάστε επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αντιμετωπίσετε το φόβο σας και να φτιάξετε το χαμόγελό σας!

Κόστος

Το κόστος της θεραπείας καθορίζεται από τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κοστολόγηση των εργασιών για τους οδοντοφοβικούς ασθενείς. Μόνο στην περίπτωση που επιλεγεί η θεραπεία να γίνει με μέθη ή πλήρη αναισθησία, υπάρχει η χρέωση του νοσοκομείου.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για να σας προτείνουμε την ιδανική λύση ώστε να αποκτήσετε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο και να απαλλαγείτε από τους πόνους!

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Back To Top
Index