skip to Main Content

Έσπασε το δόντι μου. Γιατί συνήθως σπάνε τα δόντια;

Σας έσπασε ένα κομμάτι του δοντιού ή σχεδόν ολόκληρο το δόντι;

Ένα δόντι μπορεί να σπάσει για διαφορετικούς λόγους και οι πιο συχνές αιτίες είναι οι εξής:

Ατύχημα

Χτύπημα στο πρόσωπο ή δάγκωμα κατά λάθος κάτι σκληρού μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή σπάσιμο δοντιού

Τερηδόνα

Μη θεραπευμένες τερηδόνες που μεγαλώνουν στο εσωτερικό του δοντιού ,κάποια στιγμή οδηγούν σε σπάσιμο των ανυποστήριχτων εξωτερικών τοιχωμάτων και έτσι αποκαλύπτεται η βλάβη.

Ενδοδοντική θεραπεία

Η ενδοδοντική θεραπεία από μόνη της δεν προκαλεί σπάσιμο των δοντιών, αλλά τα απονευρωμένα δόντια σπάνε πιο εύκολα, γιατί δεν τρέφονται και με το πέρασμα του χρόνου αφυδατώνονται. Επίσης τα απονευρωμένα δόντια, έχουν οδηγηθεί στην απονεύρωση γιατί συνήθως έχουν χάσει μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας, οπότε αν δεν έχουν προστατευτεί με στεφάνη (θήκη) είναι ευκολότερο να σπάσουν κατά τη χρήση.

Παλιό μεγάλο σφράγισμα αμαλγάματος

Τα δόντια που έχουν παλιά μεγάλα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι σύνηθες φαινόμενο να σπάνε και το σφράγισμα αμαλγάματος να παραμένει στη θέση του. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το αμάλγαμα μένει ανέπαφο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αμάλγαμα σαν υλικό είναι 3 φορές πιο σκληρό από ότι η οδοντίνη του φυσικού δοντιού μας. Επομένως κατά τη μάσηση είναι πολύ πιθανό να σπάσει τμήμα του δοντιού ενώ το αμάλγαμα που είναι πιο σκληρό υλικό να διατηρηθεί στη θέση του.

Επομένως, για ένα σπασμένο δόντι (ανεξαρτήτως το μέγεθος του σπασίματος) επισκεφτείτε τον Oδοντίατρό το συντομότερο δυνατό και μην περιμένετε μέχρι να νιώσετε πόνο. Όσο πιο γρήγορα ο οδοντίατρος εξετάσει το δόντι σας, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές.

Βρυγμός

Όταν στο στόμα ασκούνται πάρα πολύ υψηλές δυνάμεις, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους ανθρώπους που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, τα δόντια με τα χρόνια λειαίνονται και κάποια στιγμή σπάνε. Φυσικά αυτό μπορεί να προληφθεί με τη χρήση του νάρθηκα βρυγμού.

Η λύση στο πρόβλημα

Καθώς το κάθε σπάσιμο δοντιού είναι διαφορετικό, έτσι και η αντιμετώπιση του κάθε σπασίματος είναι εξατομικευμένη με βάση την έκταση και την αιτία του σπασίματος.
Επομένως, οι πιθανές λύσεις αποκατάστασης ενός σπασμένου δοντιού μπορεί να είναι οι εξής:

Σφράγισμα δοντιού

Στην περίπτωση που έχει σπάσει ένα σχετικά μικρό κομμάτι δοντιού και δεν έχει επηρεαστεί η ζωτικότητα του πολφού, τότε η λύση αποκατάστασης του σπασμένου δοντιού είναι με ένα λευκό σφράγισμα.

Επένθετο

Στην περίπτωση που το σπασμένο κομμάτι είναι εκτεταμένο και ένα απλό σφράγισμα δεν αρκεί, τότε η καλύτερη λύση είναι το επένθετο.

Ενδοδοντική θεραπεία

Στην περίπτωση που έχει σπάσει μεγάλο τμήμα δοντιού και έχει αποκαλυφθεί ή έχει νεκρωθεί ο πολφός, τότε η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη πριν την αποκατάσταση του σπασμένου τμήματος. Μετά τη θεραπεία, γίνεται ανασύσταση του δοντιού, με απλό σφράγισμα ή ενισχυμένο με άξονα υαλονήματος για ακόμη μεγαλύτερη αντοχή και στη συνέχεια καλύπτεται με στεφάνη, ώστε να αποφευχθεί μελλοντικό σπάσιμο.

Αποκάλυψη κλινικής μύλης

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών. Στην περίπτωση που το σπάσιμο εκτείνεται κάτω από τα ούλα, οι παραπάνω λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Προηγείται η αποκάλυψη κλινικής μύλης, δηλαδή μετακίνηση της θέσης των ούλων για να φανερωθεί μεγαλύτερο τμήμα δοντιού, ώστε το σφράγισμα ή και η θήκη να μπορέσει να εφαρμοστεί σε όρια υγιούς δοντιού. Σε αρκετές περιπτώσεις, δυστυχώς, η ποσότητα της οδοντικής ουσίας που παραμένει μετά από σπάσιμο δοντιού δεν είναι αρκετή για να πραγματοποιηθεί καμία από τις παραπάνω λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση η εξαγωγή του δοντιού είναι μονόδρομος. Ωστόσο, το δόντι αναπληρώνεται είτε με εμφύτευμα είτε με γέφυρα.

Πρώτο Ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνεται το ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται η κλινική εξέταση του ασθενούς. Κατά την κλινική εξέταση, γίνεται προεπισκόπηση του σπασίματος και δοκιμασίες ζωτικότητας για να δούμε εάν το δόντι είναι ζωντανό. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να γίνει και ακτινογραφικός έλεγχος του δοντιού ώστε να φανεί η έκταση του σπασίματος σε σχέση με το οστό και με το νεύρο. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα στοιχεία, αποφασίζεται η ιδανική λύση για την κάθε περίπτωση.

Αναλόγως τη λύση που θα εφαρμοστεί, το σπάσιμο του δοντιού μπορεί να διορθωθεί άμεσα στο πρώτο ραντεβού (π.χ. εάν χρειάζεται ένα απλό σφράγισμα δοντιού) ή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες (π.χ. απονεύρωση του δοντιού) και η τελική αποκατάσταση να ολοκληρωθεί σε επόμενα ραντεβού.

Πόσο κοστίζει η αποκατάσταση;

Το κόστος εξαρτάται από τη θεραπεία που χρήζει το σπάσιμο του δοντιού.
Παραδείγματος χάρη, για ένα απλό σφράγισμα δοντιού το κόστος είναι στα 50 ευρώ, ενώ για ένα επένθετο δοντιού το κόστος κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ, αναλόγως το υλικό κατασκευής του.

Στην περίπτωση που παρατηρήσατε σπάσιμο σε κάποιο δόντι σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους έμπειρους και εξειδικευμένους Οδοντιάτρους της Dental Implant. Οι Οδοντίατροι, αφού εξετάσουν την περίπτωσή σας θα σας προτείνουν την βέλτιστη εξατομικευμένη λύση.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Back To Top
Index