skip to Main Content
Ματώνουν τα ούλα μου

Ματώνουν τα ούλα μου

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα είναι ένα από τα βασικά σημάδια που φανερώνουν φλεγμονή των ούλων.

Τα σημάδια που προμηνύουν φλεγμονή των ούλων μπορεί να εμφανίζονται ένα – ένα ή και πολλά μαζί. Τέτοια είναι:

  1. Ερυθρό Χρώμα
  2. Διογκωμένα ούλα
  3. Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα
  4. Υποχώρηση των ούλων (πιθανόν να συνδυάζεται με ευαισθησία δοντιού στο παγωμένο)
  5. Αποκόλληση του ούλου από το δόντι
  6. Κακοσμία της στοματικής κοιλότητας
  7. Πύον μεταξύ ούλου και δοντιού
  8. Κινητικότητα δοντιού (σε προχωρημένη περιοδοντική νόσο)
  9. Μετανάστευση (μετακίνηση) δοντιών

Προσοχή στα σημάδια!

Καταρχάς, αξίζει να τονιστεί ότι η υγεία των ούλων είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών. Κι αυτό διότι ένα δόντι μπορεί να χαθεί από περιοδοντίτιδα χωρίς να είναι χαλασμένο από τερηδόνα ή να έχει κάποιο σφράγισμα. Ωστόσο, πολλές φορές, κανείς αγνοεί τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα είτε επειδή δεν πονάει είτε επειδή δεν ξέρει να τα αξιολογήσει. Δυστυχώς, όμως, η φλεγμονή των ούλων είτε με τη μορφή ουλίτιδας είτε σε προχωρημένη κατάσταση με τη μορφή περιοδοντίτιδας είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι εφικτή.

Λύση στο πρόβλημα

Ο οδοντίατρος διαγιγνώσκει την ύπαρξη ουλίτιδας ή την ύπαρξη περιοδοντίτιδας, καθώς και τη βαρύτητα και την έκταση της νόσους.

Αναλόγως, λοιπόν, τη νόσο που έχει προσβάλει τα ούλα και ματώνουν, ο οδοντίατρος προχωράει στην κατάλληλη θεραπεία.

Ποιά είναι η θεραπεία της ουλίτιδας;

Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος διαγνώσει ότι πάσχουμε από ουλίτιδα, η θεραπεία εκλογής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και πέτρας που είναι προσκολλημένες στις επιφάνειες των δοντιών υπερουλικά, αλλά και υποουλικά. Αυτό πραγματοποιείται με μηχανικά μέσα, δηλαδή με σύγχρονους υπερήχους και με ξέστρα χειρός. Στη συνέχεια, τα δόντια στιλβώνονται με ειδικά βουρτσάκια και πάστες διαφορετικής αδρότητας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι λείες επιφάνειες δοντιών για την αποφυγή εκ νέου εναπόθεσης πλάκας. Επιπλέον, στον ασθενή μας δίνουμε οδηγίες στοματικής υγιεινής, του δείχνουμε πρακτικά τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και μεσοδόντιου καθαρισμού και τον ενθαρρύνουμε να πλένει πιο σωστά και πιο συστηματικά τα δόντια του. Μετά από 15 ημέρες γίνεται ένα ραντεβού επανεξέτασης, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και της στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Εξίσου σημαντικό είναι να προγραμματίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (το μέγιστο κάθε 6μηνο) ραντεβού για καθαρισμό, ώστε να μην επανεμφανιστεί η ουλίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα για την θεραπεία της ουλίτιδας εδώ

Ποιά είναι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας χωρίζεται σε συντηρητική φάση και σε χειρουργική φάση. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε προχωρημένες περιοδοντίτιδες και αφού πρώτα έχει προηγηθεί η συντηρητική θεραπεία.
Διαβάστε περισσότερα για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας εδώ

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία πραγματοποιείται με σύγχρονους υπερήχους και ειδικά ξέστρα. Ως στόχο έχει την απομάκρυνση της πέτρας και της μικροβιακής πλάκας από τις ρίζες των δοντιών. Η θεραπεία – κατά της διάρκειάς της – είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία στα δόντια. Ίσως, κάποιες φορές ο ασθενής επιστρέφοντας στο σπίτι του να έχει μια ήπια ενόχληση για 2 ημέρες. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα, αφού ο πόνος είναι εντελώς αντιμετωπίσιμος με ένα απλό παυσίπονο.

Η θεραπεία, συνήθως, ολοκληρώνεται σε 2 – 4 ραντεβού και ο ασθενής είναι απαραίτητο να ακολουθήσει τις χρήσιμες οδοντιατρικές συμβουλές που θα του δοθούν από τον οδοντίατρο. Μετά από 4 – 6 εβδομάδες γίνεται ένα ραντεβού επανεξέτασης, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και της στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Εξίσου σημαντικό είναι να προγραμματίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (το μέγιστο κάθε 6μηνο) ραντεβού για καθαρισμό, ώστε να μην υποτροπιάσει η περιοδοντίτιδα.

Πρώτο Ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνεται το ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται η κλινική εξέταση του ασθενούς. Στην κλινική εξέταση, με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται περιοδοντικός ανιχνευτήρας (μοιάζει με ένα πολύ λεπτό χαρακάκι που μετράει χιλιοστά) γίνεται η διάγνωση της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας. Στην περίπτωση που υπάρχει αρκετή υπερουλική πέτρα, χρειάζεται να γίνει πρώτα ένας αρχικός καθαρισμός για την απομάκρυνση αυτής της πέτρας και στη συνέχεια πραγματοποιείται με ακρίβεια η διάγνωση. Επιπλέον, στην πρώτη επίσκεψη γίνεται επίδειξη του σωστού τρόπου στοματικής υγιεινής και προτείνεται η χρήση ενός φαρμακευτικού στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης για διάρκεια ενός μηνός, το οποίο συνεπικουρεί στη θεραπεία της νόσους των ούλων. Αφού, λοιπόν, διαγνώσουμε τη νόσο και τη βαρύτητα που επικρατεί, προγραμματίζονται τα επόμενα ραντεβού που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα;

Η θεραπεία της ουλίτιδας ανέρχεται στα 60 ευρώ.
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, αναλόγως την έκταση και τη βαρύτητά της, ξεκινά από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.
Μην αγνοείτε τα σημάδια, μην περιμένετε να φτάσει στο τελικό στάδιο η νόσος!

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Back To Top