skip to Main Content

Γιατί να βάλω εμφύτευμα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μας στοιχίσουν την φυσική μας οδοντοστοιχία. Από τη συστηματική μας αμέλεια για τη στοματική υγιεινή μέχρι ένα ατύχημα. Ευτυχώς, λόγω της σύγχρονης οδοντιατρικής μπορούμε να αποκτήσουμε «νέα» δόντια, που μοιάζουν με τα κανονικά, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σωστά, να μασήσουμε και να χαμογελάσουμε ξανά.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πιο σύγχρονη λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Πρόκειται για κατασκευές από τιτάνιο ως επί το πλείστον που τοποθετούνται, σαν ένα είδος βίδας, μέσα στο κόκαλο των γνάθων και έχουν το σχήμα της ρίζας του δοντιού. Εμφύτευμα, δηλαδή, ονομάζουμε τη «ρίζα», στην οποία στηρίζεται το υπόλοιπο δόντι, που είναι συνήθως από πορσελάνη.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι θεραπείες με οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Για την κάτω γνάθο, τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 95% – 97% και αντίστοιχα στην άνω γνάθο κυμαίνονται γύρω στο 91% – 95%.

Επιπλέον, τα εμφυτεύματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους αντικατάστασης των χαμένων δοντιών:

• Δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια.
• Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού.
• Σταθεροποιούν τις οδοντοστοιχίες.
• Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους μοιάζουν φυσικά.

Εάν, λοιπόν, σας λείπει ένα ή παραπάνω ή ακόμη και όλα σας τα δόντια… Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πιο σύγχρονη θεραπεία για το πρόβλημά σας!

Η λύση στο πρόβλημα

Το πόσα εμφυτεύματα θα χρειαστούν εξαρτάται από τα πόσα δόντια λείπουν και από τα σημεία που λείπουν. Συνεπώς :

Όταν λείπει ένα μεμονωμένο δόντι

Η καλύτερη λύση που μπορούμε να επιλέξουμε είναι η τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος στο οποίο θα προσαρμοστεί μια στεφάνη πορσελάνης. Η μέθοδος αυτή δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο ποιοτικά αλλά και αισθητικά, καθώς μοιάζει και λειτουργεί σαν ένα φυσικό δόντι. Η εναλλακτική επιλογή είναι η τοποθέτηση μιας γέφυρας δοντιών, αλλά έχει αρκετά μειονεκτήματα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο εμφύτευμα δοντιού ή γέφυρα για μια σύγκριση των δύο μεθόδων.

Όταν Λείπουν 2+ Δόντια

Αν λείπουν αρκετά μεμονωμένα δόντια σε διάφορα σημεία του στόματος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα οδοντικά εμφυτεύματα για να τα αντικαταστήσουμε.

Αν κάποια από τα δόντια που λείπουν είναι συνεχόμενα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γέφυρες στηριζόμενες σε εμφυτεύματα, για να μειώσουμε τον αριθμό των απαιτούμενων εμφυτευμάτων και το συνολικό κόστος της θεραπείας. Η λύση αυτή συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων με χαμηλότερο κόστος, και δεν απαιτεί το τρόχισμα υγιών δοντιών όπως οι συμβατικές γέφυρες.

Όταν Λείπουν Όλα τα Δόντια

Στην περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια και απαιτείται πλήρης αποκατάσταση του στόματος, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές με τη χρήση εμφυτευμάτων:

  1. Γέφυρες επί Εμφυτευμάτων
  2. Τεχνητές Οδοντοστοιχίες επί Εμφυτευμάτων (Implant dentures)
  3. Υβριδικές αποκαταστάσεις

Είναι επί της ουσίας κοχλιούμενες εργασίες πάνω στα εμφυτεύματα και χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με εκτεταμένες απώλειες σκληρών και μαλακών ιστών (οστού και ούλων), όπου τα χείλη και τα μάγουλα έχουν χάσει την φυσιολογική τους στήριξη. Με αυτές τις εργασίες μπορούμε να επαναφέρουμε την αρμονία στα χείλη και τη στήριξη ολόκληρου του προσώπου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ.

Πρώτο Ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνεται το ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται η κλινική και ακτινογραφική εξέταση του ασθενούς. Στην ακτινογραφική εξέταση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων πραγματοποιείται αξονική τομογραφία των γνάθων (CBCT).

Στη συνέχεια, λαμβάνεται το αποτύπωμα (μέτρα) των δοντιών-γνάθων ψηφιακά με τον ενδοστοματικό σαρωτή (ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δες εδώ τα οφέλη). Αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ χρήσιμες για να αποφασιστεί το ιδανικό σχέδιο θεραπείας με εμφυτεύματα και φυσικά για να πραγματοποιηθεί. Επίσης αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στις περιπτώσεις Υπολογιστικά καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων – Guided implant placement.

Για τα επόμενα στάδια θεραπείας με εμφυτεύματα διαβάστε εδώ.

Πόσο κοστίζει η αποκατάσταση;

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό των εμφυτευμάτων, από τη προσθετική εργασία που θα πραγματοποιηθεί πάνω στα εμφυτεύματα, από το οστό που υπάρχει και αν χρειάζεται μόσχευμα και από άλλους ακόμη παράγοντες.

Μια ενδεικτική τιμή για ένα ολοκληρωμένο μονήρες εμφύτευμα (μαζί με τη στεφάνη ζιρκονίας) από πάνω) με ικανοποιητικό υπόστρωμα οστού υπολογίζεται γύρω στα 1.200 ευρώ.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Back To Top
Index