skip to Main Content

Καθαρισμός Δοντιών

Νιώθετε ότι έχετε άσχημη αναπνοή όταν ξυπνάτε το πρωί ή μήπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας; Ακόμη και να βουρτσίσετε τα δόντια σας η κακοσμία του στόματος επιμένει; Δοκιμάζετε να μασήσετε μια τσίχλα αλλά συνειδητοποιείτε ότι «λύνει» το πρόβλημα μόνο επιφανειακά;

Αυτό που κυρίως προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή του στόματος είναι τα υπολείμματα τροφών τα οποία προκαλούν την ανάπτυξη βακτηρίων και τελικά την κακοσμία. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται και με κάποιες παθήσεις, όπως οι στοματικές λοιμώξεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο καρκίνος.

Μήπως παρατηρείτε και μαύρα ή καφέ στίγματα επάνω στα δόντια σας; Αυτά δημιουργούνται από τροφές, ποτά ή τσιγάρο που περιέχουν χρωστικές. Οι χρωστικές στα δόντια είναι αυξημένες όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων που έχουν σχηματίσει «πέτρα», η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων αλλά και χρωστικών.

Η λύση στο πρόβλημα

Στοματική Υγιεινή

Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, ο τακτικός καθαρισμός με οδοντικό νήμα και ο έλεγχος των γευμάτων είναι η αρχή της επίλυσης.

Τροφές για φρέσκια αναπνοή

Το νερό ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα και το λαιμό και «ξεπλένει» τα δύσοσμα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών.

Τα μήλα διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.

Η τσίχλα διεγείρει την παραγωγή σιέλου και αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Διαλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Αποφύγετε:

Παράλληλα καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση τροφών και υγρών που είναι πλούσια σε χρωστικές, όπως είναι ο καφές και το τσάι και φυσικά το τσιγάρο-καπνός.

Κλινικός Καθαρισμός

Φυσικά δεν ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε τακτικά (κάθε 6 μήνες) τον οδοντίατρό μας τόσο για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής όσο και για τον βαθύτερο κλινικό καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας. Επίσης, η συχνότητα των επισκέψεών μας μπορεί έγκαιρα να φέρει διάγνωση για παθήσεις που μπορεί να αγνοούμε και να οδηγήσουν σε άμεση και πλήρη θεραπεία τους.

Συνεπώς, εάν σας ταλαιπωρεί η κακοσμία στόματος ή/και οι χρωστικές στα δόντια, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για έναν βαθύ καθαρισμό και στίλβωση των δοντιών.

Πρώτο Ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνεται το ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται η κλινική εξέταση του ασθενούς. Στην κλινική εξέταση, με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται περιοδοντικός ανιχνευτήρας (μοιάζει με ένα πολύ λεπτό χαρακάκι που μετράει χιλιοστά) γίνεται η διάγνωση για τυχόν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα (δες link Θεραπεία ΟυλίτιδαςΠεριοδοντίτιδας).

Στη συνέχεια πραγματοποιείται ο καθαρισμός των δοντιών με τη χρήση υπερήχου και με κάποια εργαλεία χειρός. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται η πέτρα, η μικροβιακή πλάκα και οι χρωστικές. Μετά εφαρμόζεται μια ειδική πάστα (στίλβωση) που βοηθάει την επιφάνεια των δοντιών να μείνει λεία και να μην προσροφά εύκολα τις χρωστικές.

Τέλος, η θεραπεία ολοκληρώνεται με οδηγίες στοματικής υγιεινής και αν κριθεί απαραίτητο προτείνεται κάποιο στοματικό διάλυμα κατά της κακοσμίας.

Εάν έχει διαγνωστεί κάποια νόσος των ούλων, οι παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιούνται ούτως ή άλλως και απλώς προγραμματίζονται και επόμενα ραντεβού για τη θεραπεία των ούλων.

Κόστος

Ο καθαρισμός των δοντιών μαζί με τη στίλβωση ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Μην υποφέρετε άλλο από άσχημη αναπνοή, Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Back To Top
Index