skip to Main Content
Εξαγωγή Φρονιμίτη

Λίγα λόγια για τους Φρονιμίτες

Έχετε κάποια ενόχληση στο στόμα σας πίσω πίσω; Μήπως η ενόχληση/πόνος φτάνει μέχρι το αυτί; Τότε πολύ πιθανόν να βγαίνει κάποιος από τους φρονιμίτες σας!

Οι τρίτοι γομφίοι, γνωστοί ως φρονιμίτες, ονομάζονται έτσι επειδή ανατέλλουν μετά την ηλικία των 17-18 ετών, όταν δηλαδή το άτομο «ωριμάζει». Τα δόντια αυτά συμμετέχουν στη μάσηση, εφόσον όμως έχουν ανατείλει πλήρως και σε σωστή σύγκλειση με τα δόντια-ανταγωνιστές της άλλης γνάθου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γνάθοι ενός ατόμου δε διαθέτουν επαρκή χώρο ώστε να επιτρέψουν την πλήρη και σωστή ανατολή των φρονιμιτών. Συνεπώς, στη προσπάθεια ανατολής τους συνοδεύονται με μια μικρή ενόχληση ή μέχρι έντονο πόνο που μπορεί να αντανακλά μέχρι το αυτί.

Η λύση στο πρόβλημα

Τις περισσότερες φορές η ενόχληση/πόνος που προκαλείται κατά την ανατολή των φρονιμιτών μπορεί να οφείλεται σε:

Λάθος φορά ανατολής

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμό στο ούλο ή στο μάγουλο κατά τη μάσηση ή έντονη πίεση στο διπλανό δόντι. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η εξαγωγή του φρονιμίτη.

Περιστεφανίτιδα

Η περιστεφανίτιδα είναι η φλεγμονή που εμφανίζεται στο ούλο που καλύπτει μέρος του φρονιμίτη. Το ούλο σε αυτό το σημείο λειτουργεί σαν “τσέπη” που εγκλωβίζονται μικρόβια και φυσικά είναι αδύνατον να καθαριστεί με την οδοντόβουρσα. Αυτή η φλεγμονή συνοδεύεται με πρήξιμο στο ούλο και έντονο πόνο.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι ο καθαρισμός της περιοχής και τοποθέτηση αντισηπτικού φαρμάκου καθώς και σχολαστικό βούρτσισμα της περιοχής. Σε λίγες ημέρες η φλεγμονή θα υποχωρήσει και με τον καιρό ο φρονιμίτης θα ανατείλει πλήρως στο στόμα. Ωστόσο υπάρχει η περίπτωση ο φρονιμίτης να μην ανατείλει περεταίρω και να παραμείνει ημιέγκλειστος. Σε αυτή την περίπτωση εάν ξανά εμφανιστεί περιστεφανίτιδα, τότε ενδείκνυται η εξαγωγή του φρονιμίτη.

Τραυματισμός από το δόντι ανταγωνιστή

Ακόμη ένας λόγος που προκαλείται πόνος από ένα φρονιμίτη κατά την ανατολή του είναι το γεγονός ότι κατά τη μάσηση το δόντι-ανταγωνιστής δαγκώνει το ούλο που καλύπτει τον φρονιμίτη και δημιουργεί ελκώσεις. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται η χρήση κάποιου επουλωτικού-αντισηπτικού τζελ στην περιοχή και η αποφυγή μάσησης σκληρών τροφών. Στις περιπτώσεις που ο φρονιμίτης δεν ανατέλλει πλήρως και ο τραυματισμός της περιοχής συνεχίζεται ,τότε η λύση είναι η εξαγωγή είτε του ίδιου του φρονιμίτη είτε του ανταγωνιστή του είτε και των δύο.

Πρώτο Ραντεβού

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνεται το ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται η κλινική και ακτινογραφική εξέταση του ασθενούς. Εφόσον, λοιπόν, διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί τον πόνο, εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία.

Κόστος

Το κόστος εξαρτάται από τη θεραπεία που θα πραγματοποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Στην περίπτωση της αντιμετώπισης της περιστεφανίτιδας το κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ, ενώ για την εξαγωγή του φρονιμίτη το κόστος κυμαίνεται από 50 έως 200 ευρώ.

Συνεπώς, μόλις νιώσετε και την παραμικρή ενόχληση μην το αγνοήσετε! Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας ώστε ό,τι πρόβλημα υπάρχει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και να προληφθεί περαιτέρω πόνος ή τυχόν πρήξιμο!

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

Back To Top