skip to Main Content

Αλλεργικές αντιδράσεις στα εμφυτεύματα

Περιεχόμενα Σελίδας

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι στηρίγματα από τιτάνιο με διαστάσεις παρόμοιες με τις ρίζες των φυσικών δοντιών και τοποθετούνται στις γνάθους σε σημεία που χάθηκαν τα φυσικά δόντια.

Με τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αισθητική, φωνητική και μασητική λειτουργία του στόματος όταν έχουν χαθεί ένα, περισσότερα ή όλα τα δόντια.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι θεραπείες με οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν ως το 95%-97% για την κάτω γνάθο και γύρω στο 91%-95% για την άνω γνάθο.

Οι θεραπείες με οδοντικά εμφυτεύματα πραγματοποιούνται ακολουθώντας  4 βασικά στάδια, τα οποία είναι  η κλινική εξέταση, η χειρουργική φάση, η φάση της οστεοενσωμάτωσης και τέλος η προσθετική φάση.

Τι εννοούμε με τον όρο οστεοενσωμάτωση;

Με τον όρο οστεοενσωμάτωση εννοούμε τη βιολογική διεργασία ένωσης του τιτανίου με το οστό, με αποτέλεσμα να γίνονται ένα συμπαγές σώμα. Αυτό το επιτρέπει το τιτάνιο, αφού ως υλικό είναι βιοσυμβατό με τον οργανισμό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από τους ορθοπεδικούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρώτος το διαπίστωσε ο Σουηδός καθηγητής ορθοπεδικής Branemark στις αρχές του 1950 και το πρώτο εμφύτευμα τοποθετήθηκε σε ασθενή το 1965. Το ποσοστό επιτυχίας φτάνει μέχρι και 98%, το οποίο, ωστόσο, μειώνεται στους καπνιστές, καθώς το κάπνισμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Πώς εξασφαλίζεται η επιτυχημένη οστεοενσωμάτωση;

Τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το τιτάνιο έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά με σημαντικότερο τη βιοσυμβατότητα του, δεν απορρίπτεται δηλαδή από τους περιβάλλοντες ιστούς. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα του τιτανίου είναι:

  • Αντιαλλεργικό : Το τιτάνιο είναι ένα κλινικά αποδεδειγμένο αντιαλλεργικό μέταλλο. Έχουν αναφερθεί ελάχιστα περιστατικά (2-3 περιστατικά παγκοσμίως) αλλεργικής αντίδρασης στο τιτάνιο. Ενώ έχει αποδειχθεί ότι ασθενείς που έχουν παρουσιάσει αλλεργία σε διάφορα άλλα μέταλλα στο παρελθόν δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τη χρήση τιτανίου.
  • Αίσθηση ζεστού/κρύου : Το τιτάνιο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Aυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει τη φυσική αίσθηση ζεστού – κρύου.
  • Φυσική γεύση : Το τιτάνιο είναι άγευστο και δεν αφήνει δυσάρεστη μεταλλική γεύση στο στόμα.
  • Χαμηλό ειδικό βάρος : Το τιτάνιο είναι κατά πολύ ελαφρύτερο από όλα τα υπόλοιπα μέταλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της οδοντιατρικής.

Ποιες οι επιπλοκές των εμφυτευμάτων;

Αρκετοί ασθενείς με την ιδέα ότι θα τοποθετηθεί ένα ξένο σώμα στη γνάθο τους, τρομάζουν και θέλουν να ξέρουν, τι μπορεί να πάει στραβά με τα οδοντικά εμφυτεύματα και αν υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί αλλεργική αντίδραση.

Το ποσοστό παρουσίασης κάποιας επιπλοκής στα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ χαμηλό. Ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν είναι οι εξής:

  • Αποτυχία οστεοενσωμάτωσης:

Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως ενόχληση ή αντίδραση από τον οργανισμό του. Το εμφύτευμα, απλώς, δεν καταφέρνει να ενσωματωθεί με το κόκαλο και βγαίνει. Ακόμη και αυτό να συμβεί, όμως, οι εταιρείες εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας, καλύπτουν την αντικατάσταση του εμφυτεύματος.

  • Σπάσιμο ή κάταγμα του εμφυτεύματος:

Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται εξαγωγή του εμφυτεύματος και τοποθετείται νέο χωρίς κάποιο πρόβλημα.

  • Παρουσία προβλήματος μεταξύ τοποθέτησης εμφυτεύματος και προσθετικής εργασίας:

Αυτά τα προβλήματα πιθανώς αντιμετωπίζονται με επιδιόρθωση της προσθετικής εργασίας.

Οι  παραπάνω επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% στο σύνολο των θεραπειών με οδοντικά εμφυτεύματα. Επιπλέον, είναι γεγονός πως οι επιπλοκές αυτές ακόμη και αν προκύψουν, μπορούν να διορθωθούν χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία του ασθενούς.

 

Οι Οδοντίατροι Δρ. Π. Λαμπρόπουλος και Δ. Παίζη, DDS είναι πλήρως εξειδικευμένοι και άρτια καταρτισμένοι στον τομέα των οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι ιατροί είναι μέλη των σημαντικότερων Οδοντιατρικών Συλλόγων, όπως ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top