skip to Main Content

Κάπνισμα και Εμφυτεύματα

Η αποτελεσματικότητα των οδοντικών εμφυτευμάτων

Με τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αισθητική, φωνητική και μασητική λειτουργία του στόματος όταν έχουν χαθεί ένα, περισσότερα ή όλα τα δόντια. Είναι στηρίγματα από τιτάνιο ή ζιρκόνια με διαστάσεις παρόμοιες με τις ρίζες φυσικών δοντιών και τοποθετούνται στις γνάθους σε σημεία που χάθηκαν τα φυσικά δόντια.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι θεραπείες με οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν ως το 95%-97% για την κάτω γνάθο και το 91%-95% για την άνω γνάθο.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον πολύ διαδεδομένα και αποτελούν τη θεραπεία εκλογής σε αρκετά περιστατικά.

 

Η επίδραση του καπνίσματος στα εμφυτεύματα

Ωστόσο και το κάπνισμα αποτελεί μια εξίσου διαδεδομένη συνήθεια του πληθυσμού, που δύσκολα διακόπτεται. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν :

Το κάπνισμα εκτός από όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες που έχει στη γενική υγεία και στο στόμα του ασθενούς, επηρεάζει τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στα εμφυτεύματα και μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά επιτυχίας τους. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την αποτυχία, αλλά ενοχοποιούνται κυρίως οι επιδράσεις του καπνού που έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη επουλωτική και αμυντική ικανότητα του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα εμφυτεύματα κατά τη διάρκεια των παρακάτω φάσεων:

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΣΗ:

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί μια μορφή χειρουργικής επέμβασης. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει την καθυστέρηση της επούλωσης του τραύματος, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την επιμόλυνση.

Για αυτό το λόγο, συστήνεται η διακοπή ή τουλάχιστον ο περιορισμός του τσιγάρου την ίδια ημέρα της επέμβασης και για μερικές μέρες μετά, μέχρι να κοπούν τα ράμματα.

  • ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ:

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης (2-3 μήνες)  περιμένουμε ώστε να γίνει  η ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με το κόκαλο της γνάθου χάρη στους βιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας της οστεοενσωμάτωσης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν διακοπεί, αλλά περιοριστεί το κάπνισμα μέσα σε αυτό το διάστημα, φαίνεται τα ποσοστά επιτυχίας να αυξάνονται.

  • ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΦΑΣΗ:

Όταν τα δύο προηγούμενα στάδια έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία, προχωράμε στο τελευταίο στάδιο που είναι η κατασκευή της μόνιμης προσθετικής αποκατάστασης, όπου γίνεται η λειτουργική φόρτιση του εμφυτεύματος.

Μελέτες σε καπνιστές έχουν δείξει ότι μετά από κάποιο διάστημα τα εμφυτεύματα εμφάνισαν κινητικότητα, φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών και οδηγήθηκαν σε αφαίρεση. Ουσιαστικά τα εμφυτεύματα αυτά εμφάνισαν περιεμφυτευματίτιδα, όπως τα φυσικά δόντια εμφανίζουν περιοδοντίτιδα, καθώς το κάπνισμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. Σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις οι βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα συνδυάζονται με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι η πλημμελής στοματική υγιεινή, ο βρουξισμός, η κακή διατροφή και σε συνδυασμό όλων αυτών τα εμφυτεύματα οδηγούνται σε αποτυχία.

 

Συμπεράσματα

Σημαντικό γεγονός αποτελεί το εύρημα ότι η διακοπή του καπνίσματος έστω και προσωρινά κατά την περίοδο του χειρουργείου, είναι δυνατόν να αποτρέψει την βλαπτική επίδραση και να μειώσει την πιθανότητα αποτυχίας. Πρέπει, ωστόσο, να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαλευκανθεί η αποτυχία των εμφυτευμάτων σε καπνίζοντα άτομα, ώστε αυτό να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν κατά το σχεδιασμό και εκτέλεση της θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητα αν το κάπνισμα επιδρά στα εμφυτεύματα, καθ’ όσον αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα για πάρα πολλές ασθένειες τόσο στο στόμα, όσο και στον υπόλοιπο οργανισμό, πρέπει να γίνεται προτροπή για  απαλλαγή των ασθενών από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Ωστόσο, καθώς είναι μια συνήθεια που διακόπτεται δύσκολα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καπνιστές δεν μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα είναι μια θεραπεία με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία παρόλο που μειώνονται για τους καπνιστές, παραμένουν υψηλά.

 

Το ιατρείο μας διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό, με πολυετή εμπειρία στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους εξειδικευμένους Οδοντίατρο – Προσθετολόγο Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Οδοντίατρο Δέσποινα Παΐζη, για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 

Κάπνισμα και ΕμφυτεύματαΚάπνισμα και Εμφυτεύματα

Back To Top