skip to Main Content

Λεύκανση δοντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα πιο λαμπερό χαμόγελο!

Λεύκανση δοντιών

Περιεχόμενα Σελίδας

Η λεύκανση δοντιών είναι μια διαδικασία με την οποία οργανικά υλικά αποδομούνται για να απομακρύνουν τις χρώσεις και να δημιουργήσουν λευκότερα και λαμπερότερα δόντια. Πρόκειται για μία διαδικασία που λειτουργεί μόνο στα φυσικά δόντια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει το χρώμα σε τεχνητά δόντια όπως είναι οι στεφάνες (θήκες δοντιών) και οι οδοντοστοιχίες.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν χρώση στα δόντια

Ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν χρώση στα δόντια είναι:

  • Η ηλικία. Με την πάροδο των χρόνων, τα δόντια γίνονται πιο σκούρα, ως αποτέλεσμα της φθοράς αλλά και των σωρευμένων χρωστικών ουσιών
  • Οι διατροφικές συνήθειες. Η συχνή κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, τσαγιού, αλλά και αναψυκτικών σακχαρούχων, ποτών, καρότων, πορτοκαλιών, παντζαριών, όπως επίσης και γενικότερα εσπεριδοειδών ή ξυδιού, συμβάλλουν στη διάβρωση της αδαμαντίνης.
  • Το κάπνισμα. Η νικοτίνη αφήνει καφετί χρωστικές ουσίες οι οποίες απορροφούνται σιγά – σιγά στη δομή του δοντιού και προκαλούν δυσχρωμία.
  • Οι χημικές ουσίες. Η χρήση τετρακυκλίνης κατά τη διάρκεια σχηματισμού του δοντιού, παράγει χρώμα σκούρο γκρι ή καφέ κηλίδες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Η υπερβολική κατανάλωση, επίσης, φθορίου μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες.
  • Κάποιο τραύμα. Χτυπήματα από πτώση όπως και άλλοι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ρωγμές στα δόντια, οι οποίες με την σειρά τους να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες λεκέδων ή υπολειμμάτων.

Τρόποι λεύκανσης δοντιών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λεύκανσης: Λεύκανση στο ιατρείο, λεύκανση στο σπίτι και συνδυασμός των δυο, για καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Η λεύκανση στο ιατρείο μπορει να γίνει με λάμπα led ή ειδική λυχνία λεύκανσης που χρησιμεύει στην ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα ή και με σκευάσματα που ενεργοποιούνται χημικά. Το αποτέλεσμα στις παραπάνω περιπτώσεις ειναι ακριβώς το ίδιο. Η λεύκανση στο σπίτι γινεται με εξατομικευμένους νάρθηκες και λευκαντικό σκεύασμα που προμηθεύεται ο ασθενής απο τον οδοντίατρο. Γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πάντα με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Τέλος υπάρχει η λεύκανση μεμονωμένων δοντιών.

Η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της ευαισθησίας στα θερμικά ερεθίσματα, στην πίεση ή και στην αφή, συμπτώματα τα οποία δεν διαρκούν συνήθως περισσότερο από μια με δύο ημέρες. Καλό είναι, λοιπόν, μετά τη λεύκανση να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από τον οδοντίατρο για την πορεία της θεραπείας.

Πόσο διαρκεί η λεύκανση δοντιών

Έρευνες έχουν δείξει όμως πως το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων με χρωστικές. Σε αντίθετη περίπτωση είναι απαραίτητη η συντήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε πως μετά από λεύκανση συνιστάται να μην καταναλώνετε τρόφιμα όπως παντζάρια, κόκκινο κρασί ή ουίσκι, φυσικούς χυμούς, τσάι, καφέ, ποτά τύπου κόλα, καρότου, κοκκινιστών φαγητών, ακόμη και σάλτσας σόγιας ή ξυδιού balsamico, φρούτων (κεράσια, φράουλες) σοκολατών, γλυκών του κουταλιού. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα και τη χρήση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης και να φροντίζετε για τη διατήρηση άριστης στοματικής υγιεινής, με βούρτσισμα των δοντιών με λευκαντική οδοντόκρεμα, χρήση οδοντικού νήματος, μετά το φαγητό και πριν τον βραδινό ύπνο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε την προτιμώμενη για την περίπτωσή σας μέθοδο και να σας καθοδηγήσουμε στην επιλογή λεύκανσης με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top