skip to Main Content

Οδοντιατρικός έλεγχος: Τι περιλαμβάνει και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Οδοντιατρικός έλεγχος

Περιεχόμενα Σελίδας

Ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται τακτικά ακόμη και αν δεν υπάρχει  κάποια ενόχληση στα δόντια. Είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνετε τα οδοντιατρικά προβλήματα και να μην περιμένετε να πονέσετε για να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Τι περιλαμβάνει ο οδοντιατρικός έλεγχος;

  • Έλεγχο των δοντιών για τερηδονικές  βλάβες και προγραμματισμό ραντεβού για  αποκατάστασή τους  εάν εντοπιστούν τερηδόνες.
  • Ακτινογραφικό έλεγχο εάν κριθεί αναγκαίος, είτε εντοπισμένος είτε με πανοραμική ακτινογραφία.
  • Καθαρισμό των εναποθέσεων της μικροβιακής πλάκας και της πέτρας που προκαλούν φλεγμονή στα ούλα (ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα) και τερηδόνα
  • Στίλβωση των δοντιών- Απομάκρυνση των χρωστικών από την επιφάνεια των δοντιών που οφείλονται στο κάπνισμα, τον καφέ κ.α.
  • Επισκόπηση  του βλεννογόνου των χειλέων, της παρειάς, της γλώσσας, του εδάφους του στόματος, της μαλακής και σκληρής υπερώας και του στοματοφάρυγγα για τυχόν βλάβες (π.χ προκαρκινικές βλάβες)
  • Εξέταση της κροταφογναθικής άρθρωσης και των μυών του προσώπου για εντοπισμό πιθανού βρυγμού.

Οδοντιατρικός έλεγχος: Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται;

Ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι σημαντικό να πραγματοποιείται τουλάχιστον κάθε εξάμηνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με ιδιαίτερες οδοντιατρικές παθήσεις όπως περιοδοντίτιδα, αυξημένος τερηδονικός κίνδυνος, κ.α, ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να απαιτείται και συχνότερα.

Επιπλέον, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ενδεδειγμένο να γίνεται η επίσκεψη σε κάθε τρίμηνο και αμέσως μετά τη γέννα ώστε να προληφθεί η ουλίτιδα.

Συνεπώς, ο συστηματικός οδοντιατρικός έλεγχος έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Την πρόληψη της τερηδόνας και την κατ’ επέκταση την καταστροφή των δοντιών
  2. Την πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας
  3. Την πρόληψη της απώλειας των δοντιών
  4. Την μείωση του κόστους θεραπείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς λόγω της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε αρχικά στάδια.
  5. Την έγκαιρη διάγνωση πολλών ασθενειών που κάποιες φορές η καθυστέρηση μπορεί να είναι και μοιραία.

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί  ότι είναι εξίσου απαραίτητο να τηρείται ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και από ασθενείς που δεν έχουν δόντια, αλλά φοράνε οδοντοστοιχίες  ή έχουν εμφυτεύματα. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται τυχών βλάβες  του βλεννογόνου και φυσικά καθαρίζονται τα εμφυτεύματα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση περιεμφυτευματίτιδας.

Η ομάδα της Dental Implant με επικεφαλής τους Δρ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και  Δρ. Δέσποινα Παΐζη, αποτελείται από εξειδικευμένους οδοντίατρους με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση κάθε είδους οδοντιατρικών παθήσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους για το προγραμματισμό του δικού σας οδοντιατρικού ελέγχου.

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top