skip to Main Content

Αντιμετώπιση οδοντοφοβίας με ολική αναισθησία

οδοντοφοβία

Περιεχόμενα Σελίδας

Τί είναι η οδοντοφοβία;

Η φοβία για τον οδοντίατρο, γνωστή και με τους όρους οδοντιατρική φοβία ή οδοντοφοβία, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που συναντάται στα παιδιά ή στους ενήλικες και είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό συναισθηματικής συμπεριφοράς.

Με τον όρο φοβία, αναφερόμαστε σε ένα πάρα πολύ έντονο συναίσθημα φόβου απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως εν προκειμένω είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά και η πραγματοποίηση κάποιας οδοντιατρικής εργασίας.

Πόσο συχνή είναι η οδοντιατρική φοβία;

Ο οδοντιατρικός φόβος είναι πολύ συνηθισμένος όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Ένας στους δύο ενήλικες αναφέρουν ότι αισθάνονται δυσάρεστα όταν πρόκειται να επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους. Αυτό, βέβαια, είναι κατανοητό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο οδοντιατρικός ασθενής παρακολουθεί και ακούει οτιδήποτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του σε αντίθεση με άλλες ιατρικές επεμβάσεις που γίνεται ολική αναισθησία.

Ποιο το αποτέλεσμα της οδοντοφοβίας;

Το αποτέλεσμα της οδοντοφοβίας είναι ο ασθενής να αγχώνεται τόσο εκ των προτέρων, με τη σκέψη της οδοντιατρικής θεραπείας, όσο και κατά τη διάρκεια. Αυτό το άγχος, φυσικά,  δεν βοηθά τον θεράποντα ιατρό να επιτελέσει το έργο του, ούτε και τον ασθενή να θεραπευτεί σωστά, καθώς έτσι δεν υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ ιατρού – ασθενούς.

Μακροχρόνια, ο φοβικός οδοντιατρικός ασθενής αποκτά εκείνη την παθολογική φοβία, κατά την οποία προτιμά να αφήνει ένα πρόβλημα να διαιωνίζεται και να καταστρέφονται τα δόντια του,  παρά να πάει στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα να  αποκτά μια εικόνα στόματος για την οποία ντρέπεται.

 

Ποια τα χαρακτηριστικά του φοβικού ασθενή;

  • Ακυρώνει ή δεν εμφανίζεται στα ραντεβού του, με αποτέλεσμα οι θεραπείες να μην ολοκληρώνονται, η υγεία του στόματός του να χειροτερεύει και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγείται στα επείγοντα του νοσοκομείου λόγω έντονου και οξύ πόνου στα δόντια.
  • Ανησυχία στον ύπνο ή και αϋπνία το βράδυ πριν το προκαθορισμένο ραντεβού στον Οδοντίατρο.
  • Μεγάλη νευρικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού στην αίθουσα αναμονής του Οδοντιατρείου.
  • Έντονο άγχος στην ιδέα ότι θα τοποθετηθούν εργαλεία στην στοματική κοιλότητά του και φόβος ότι δεν θα μπορεί να ανασάνει, ότι θα πνιγεί ή θα καταπιεί κάποιο εργαλείο
  • Άγχος ότι θα βιώσει μεγάλο πόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας.

 

 Ποια τα πιθανά αίτια της οδοντοφοβίας;

  • Αρνητική εμπειρία στον οδοντίατρο, συνήθως κατά την παιδική ηλικία, με κυρίαρχη ανάμνηση τον πόνο, την οποία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει. Η εμπειρία αυτή μπορεί, ακόμη, να μην ανήκει στον ίδιο, αλλά σε κάποιον του περιβάλλοντός του (γονείς, συγγενείς, φίλοι).
  • Πόνος κατά την πραγματοποίηση μιας οδοντιατρικής εργασίας σε προηγούμενη επίσκεψη.
  • Άσχημη συμπεριφορά του οδοντιάτρου (απρόσωπος, αδιάφορος, ψυχρός).
  • Φόβος για τις βελόνες, ενέσεις, τον οδοντιατρικό τροχό κτλ.
  • Φόβος πνιγμού, λόγω των εργαλείων που εισέρχονται στο στόμα.
  • Φόβος απώλειας ελέγχου της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ασθενής (δεν μπορεί να κινηθεί, δεν βλέπει τί κάνει ο οδοντίατρος στο στόμα του κτλ).
  • Φόβος του αγνώστου, όταν δεν γνωρίζει ο ασθενής τί πρόκειται να γίνει στο στόμα του.
  • Παρουσία ψυχολογικών διαταραχών ποικίλης αιτιολογίας.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η οδοντοφοβία;

Καταρχάς, η αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς είναι εξατομικευμένη στη φοβία του και στα αίτια που την προκαλούν.

Επιπλέον, σήμερα, τα σύγχρονα οδοντιατρικά μηχανήματα, όπως ο ενδοστοματικός σαρωτής, είναι τεχνολογικά προηγμένα και έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες. Παράλληλα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανώτερα σε ποιότητα, αισθητική και αντοχή, με αποτέλεσμα οι οδοντιατρικές εργασίες να γίνονται πολύ πιο σύντομα, πιο ανώδυνα και πιο επιτυχημένα.

Επιπλέον, ο χώρος του ιατρείου μας είναι διαμορφωμένος με τέτοιον τρόπο ώστε ο ασθενής να νιώθει άνετα και χάρη στην κατάρτιση του  προσωπικού να δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Αν όλα αυτά δεν αρκούν, τότε ίσως χρειαστεί να σας δοθεί ένα ηρεμιστικό χάπι προσαρμοσμένο στον βαθμό άγχους που έχετε πριν την θεραπεία.

Τέλος, στις περιπτώσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα τα παραπάνω, το ιατρείο μας σε συνεργασία με το Mediterraneo Hospital αναλαμβάνει ασθενείς για μέθη ή πλήρη αναισθησία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να λάβετε την κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία, όσο απλή (π.χ. καθαρισμός ή σφράγισμα) ή σύνθετη (π.χ. εξαγωγή ή εμφυτεύματα) και να είναι, χωρίς να υπάρχει ο φόβος!

 

Οι οδοντίατροι Δρ. Π. Λαμπρόπουλος και Δ. Παίζη προσφέρουν εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, σεβόμενη τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Για περισσότερες πληροφορίες ή απορίες μην διστάσετε να καλέσετε τους Ιατρούς στα τηλέφωνα επικοινωνίας!

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top