skip to Main Content

Για να διατηρήσουμε υγιή τον οργανισμό μας οφείλουμε να τον φροντίζουμε συστηματικά με βήματα όπως η σωστή διατροφή, η προσωπική υγιεινή, η άσκηση. Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι του οργανισμού μας, που αν ξεκινήσουμε να το φροντίζουμε από νωρίς και σωστά, εκτός από υγεία, μας εξασφαλίζει και ομορφιά εφ’ όρου ζωής! Τα δόντια.

Η υγεία των δοντιών και του στόματος είναι χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη γενικότερη καλή υγεία. Η σωστή φροντίδα των δοντιών από μικρή ηλικία, όχι μόνο μας χαρίζει ένα υγιές στόμα και ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά συμβάλει στο χτίσιμο ενός υγιούς οργανισμού. Οι βάσεις για τη σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μπαίνουν από την παιδική ηλικία.

Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός σε αυτή την περίπτωση. Οφείλουμε με υπομονή και επιμονή, να κάνουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής από μικρή ηλικία. Η διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας γενικότερα και των δοντιών μας ειδικότερα, εξαρτάται από μια μικρή αλλά μαγική λέξη: την Πρόληψη.

Ας ξεκινήσουμε από τον πιο γνωστό εχθρό της στοματικής υγιεινής, την τερηδόνα. Η κύρια αιτία της είναι ο καταστροφικός συνδυασμός των μικροβίων και των σακχάρων των τροφών που δημιουργούν οξέα στο στόμα. Αν τα μικρόβια δεν απομακρυνθούν άμεσα και αποτελεσματικά από το στόμα, δημιουργούν οδοντική πλάκα και πέτρα, ενώ τα σάκχαρα θα μεταβολιστούν και θα παράξουν οξέα. Τα οξέα αυτά αποδομούν την αδαμαντίνη του δοντιού με αποτέλεσμα τον σχηματισμό τερηδονικών κοιλοτήτων, εμφανίζουν δηλαδή τρύπες.

Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε τις «κακές» τροφές, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια. Τα γλυφιτζούρια, οι καραμέλες, οι σοκολάτες, τα αποξηραμένα φρούτα είναι ωρολογιακές «βόμβες» τερηδόνας. Οι τροφές πλούσιες σε άμυλο όπως τα πατατάκια και το ψωμί τείνουν να κολλούν ανάμεσα στα δόντια. Επίσης, ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται, ενώ το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και παρόμοιες τροφές υψηλές σε οξέα πιθανόν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών.

Επίσης, κοινώς γνωστή στοματική ασθένεια είναι η ουλίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη μικροβιακής πλάκας στα δόντια. Η πλάκα είναι μια μαλακή, άχρωμη κολλώδης μάζα που αποτελείται κατά 70% από μικρόβια του στόματος και κατά 30% από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες των τροφών σε συνδυασμό με το σάλιο. Κολλά στις επιφάνειες των δοντιών και αφαιρείται με το βούρτσισμα. Αν το βούρτσισμα δε γίνεται συστηματικά και σωστά, η πλάκα συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα τα ούλα να ερεθίζονται και να αιμορραγούν.

Η οδοντική πλάκα συσσωρεύεται όταν τα δόντια είναι στραβά και δεν καθαρίζονται σωστά. Οι ορθοδοντικές ανωμαλίες αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν τη συσσώρευση της οδοντικής πλάκας με αποτέλεσμα τη δημιουργία της ουλίτιδας. Επίσης, όταν ένα δόντι έχει σφράγισμα, η επιφάνεια του κατακρατά ευκολότερα πλάκα. Τέλος, η διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, ακριβώς όπως και με την τερηδόνα, ευνοεί τα παθογόνα μικρόβια, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιάζονται και να κάνουν ζημιά στα ούλα.

 

Για να μεγαλώσουμε παιδιά με γερά δόντια και όμορφο χαμόγελο χρειάζονται μόνο μερικές απλές, καλές πρακτικές!

Καλό είναι να φροντίζετε εγκαίρως για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο. Πρέπει να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους ή όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι. Η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει οδηγίες στοματικής υγιεινής και εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο και το χώρο του ιατρείου. Η έγκαιρη επίσκεψη του παιδιού σας πριν δημιουργηθούν οδοντιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειάζονται θεραπεία, θα οδηγήσει στην καλή εμπειρία του παιδιού και στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο. Οι εμπειρίες των παιδιών τα οποία επισκέπτονται τα οδοντιατρεία για προληπτικές επισκέψεις είναι σαφώς πιο εύκολες και ανώδυνες απ’ότι παιδιών που επισκέπτονται τον οδοντίατρο με οδοντιατρικά προβλήματα.

Φροντίστε για την ορθοδοντική θεραπεία αν και εφόσον κριθεί απαραίτητη. H πρώτη ορθοδοντική εξέταση των παιδιών πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά χρόνων. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις με οδοντικές, σκελετικές και λειτουργικές ανωμαλίες του στόματος. Προσφέρει σωστή σύγκλειση των γνάθων και γενικότερη υγεία της κροταφογναθικής άρθρωσης, παράγοντες που συμβάλουν στη βελτίωση της ικανότητας για μάσηση και σωστή ομιλία. Τα ίσια δόντια μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να συμβάλει στην υγιεινή του στόματος και των ούλων και την πρόληψη και αποφυγή οδοντιατρικών νοσημάτων. Παράλληλα, η βελτίωση της αισθητικής του προσώπου και ιδιαίτερα του χαμόγελου αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, με εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, στην αύξηση της σιγουριάς προς στον εαυτό του και στη γενικότερη ψυχική του υγεία.

Κάντε το παιδάκι σας να αγαπήσει την οδοντόβουρτσά του. Το σημαντικότερο και το πιο απαραίτητο μέτρο για τη διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής, είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Ο καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα απομακρύνει τη μικροβιακή πλάκα και τα υπολείματα των τροφών. Για να γίνεται σωστά, το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα με διάρκεια μεταξύ δύο και πέντε λεπτών. Η χρήση της οδοντόκρεμας βοηθά στον καθαρισμό και παράλληλα προσφέρει επιπλέον χρήσιμα, για την προστασία των δοντιών, συστατικά, όπως το φθόριο και άλλοι παράγοντες που καταπολεμούν τα μικρόβια και την οδοντική πλάκα και κατ’επέκταση δυναμώνουν τα δόντια. Αρχίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας από ενός έτους με παιδική οδοντόβουρτσα και ελάχιστη παιδική φθοριούχα οδοντόκρεμα.

Το νήμα είναι εξίσου απαραίτητο! Το οδοντικό νήμα ολοκληρώνει το έργο της οδοντόβουρτσας, βοηθάει στο καθάρισμα ανάμεσα στα δόντια και προστατεύει από τις ενδιάμεσες τερηδόνες. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα από την ηλικία των έξι χρονών. Η χρήση του νήματος μπορεί να το δυσκολέψει. Χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα και θα γίνει και αυτό μια καθημερινή συνήθεια.

Το στοματικό διάλυμα είναι ένας επιπλέον σύμμαχος στην καταπολέμη των βακτηρίων. Μετά την ολοκλήρωση του βουρτσίσματος, οι οδοντίατροι, αν χρειαζεται, μπορεί να συστήσουν τη χρήση ενός στοματικού διαλύματος. Τα στοματικά διαλύματα συμπληρώνουν τη διαδικασία διατήρησης μιας σωστής στοματικής υγιεινής, περιέχουν φθόριο και άλλους αντιμικροβιακούς παράγοντες και έτσι βοηθούν σημαντικά στην περαιτέρω προστασία των δοντιών.

Επιπλέον, κάθε έξι μήνες και ξεκινώντας από την ηλικία των τριών με τεσσάρων χρόνων, πρέπει να γίνεται φθορίωση των δοντιών στον παιδοδοντίατρο. Σε μορφή ζελέ, το φθόριο εφαρμόζεται στην άνω και στην κάτω γνάθο με τη χρήση ειδικών δισκαρίων τα οποία παραμένουν στα δόντια για περίπου ένα λεπτό. Το φθόριο μπορεί να τοποθετηθεί και με ειδικά βουρτσάκια σε μορφή βερνικιού. Η φθορίωση προσφέρει εξαιρετική προστασία από την τερηδόνα.

Και μην ξεχνάμε το σημαντικότερο… τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Με τη βοήθειά μας, με υπομονή και επιμονή, τα παιδιά μας θα εντάξουν τα βήματα αυτά στην καθημερινότητά τους και η στοματική υγιεινή θα γίνει μια καθημερινή συνήθεια που θα ακολουθούν με προσοχή και επιμέλεια για όλη τους τη ζωή. Όμως, αν εμείς οι γονείς δεν φροντίζουμε τα δόντια μας σωστά, μην το περιμένουμε από τα παιδιά μας! Το παράδειγμα που δίνουμε στο παιδί μας, είμαστε εμείς! Και αυτό ισχύει στην καλλιέργεια της σχέσης μας με τα παιδιά μας σε όλα τα επίπεδα. Η στάση μας και ο τρόπος με τον οποίο την υποστηρίζουμε, αλλά και το πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτό που προσπαθούμε και θέλουμε να του μεταδώσουμε, θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της αξίας που θέλουμε να προσδώσουμε στη σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής.

Back To Top