skip to Main Content

Παράγοντες που επηρεάζουν το χαμόγελο των παιδιών

χαμόγελο των παιδιών

Περιεχόμενα Σελίδας

Χαμόγελο των παιδιών: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το πώς «βγαίνουν» τα δόντια κάθε ανθρώπου; Κάποιοι έχουν οδοντοστοιχία βγαλμένη από περιοδικό και κάποιοι άλλοι έχουν κενά ανάμεσα στα δόντια ή δόντια που βγαίνουν στραβά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή ανατολή, τη διευθέτηση και τον τρόπο που κλείνουν τα δόντια (σύγκλειση).

Οι πιο συχνοί παράγοντες είναι:

  • η κληρονομικότητα

Τις περισσότερες φορές κληρονομούμε εκτός από τα χαρακτηριστικά των γονιών μας και τα δόντια τους.

  • οι στοματικές συνήθειες 

Ο «θηλασμός» του δακτύλου ή η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει θέματα στη διαμόρφωση των μόνιμων

  • η πρόωρη απώλεια δοντιών

Αν χαθούν πρόωρα τα νεογιλά δόντια χρειάζεται να διατηρηθεί ο χώρος ώστε να μην επηρεαστεί η ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Τόσο τα νεογιλά όσο και τα μόνιμα δόντια μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στον αριθμό, το μέγεθος, την κατασκευή και τη μορφή τους. Οι σημαντικότερες οδοντικές ανωμαλίες είναι:

Υπεράριθμα δόντια. Πρόκειται για επιπλέον δόντια τα οποία εμφανίζονται στον οδοντικό φραγμό. Μπορεί να έχουν φυσιολογική μορφολογία ή να είναι μικρότερα και συνήθως εμφανίζονται στην άνω γνάθο. Αν είναι έγκλειστα μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ανατολή των παρακειμένων δοντιών. Αν μάλιστα ανατείλουν μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Ανοδοντία μερική και ολική. Πρόκειται για τη συγγενή έλλειψη ορισμένων ή όλων (ολική ανοδοντία) των δοντιών από τον φραγμό. Τα δόντια που συνηθέστερα λείπουν είναι οι πλάγιοι τομείς της άνω γνάθου και οι φρονιμίτες.

Ανωμαλίες στο μέγεθος του δοντιού
Μακροδοντία: δόντια μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα φυσιολογικά
Μικροδοντία: δόντια μικρότερα σε μέγεθος από τα φυσιολογικά
Κωνικά δόντια: δόντια που παρουσιάζουν σχήμα κωνικό με αιχμηρό άκρο

Συνοδόντωση. Πρόκειται για τη συνένωση δύο δονιτών με αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός οδοντικού μορφώματος. Μπορεί να είναι σε όλο το μήκος ή μόνο στη ρίζα του δοντιού.

Οδοντική διδυμία. Πρόκειται για ατελή διαχωρισμό με αποτέλεσμα το σχηματισμό δύο μερικώς ή ολικώς ξεχωριστών δοντιών με μια κοινή ρίζα.

Ατελής Αδαμαντινογένεση. Μεμονωμένες ανωμαλίες της αδαμαντίνης που οφείλονται αποκλειστικά σε γενετικά αίτια. Τα δόντια εμφανίζουν προβληματική αδαμαντίνη που προκαλεί ευαισθησία στα δόντια και ευνοεί τον σχηματισμό τερηδόνας.

Ατελής Οδοντινογένεση. Χαρακτηρίζεται από φαιά, ημιδιαφανή οπαλίζοντα δόντια. Η αδαμαντίνη υφίσταται εύκολα κατάγματα λόγω ανωμαλιών της οδοντίνης.το πώς «βγαίνουν» τα δόντια κάθε ανθρώπου. Κάποιοι έχουν οδοντοστοιχία βγαλμένη από περιοδικό και κάποιοι άλλοι έχουν κενά ανάμεσα στα δόντια ή δόντια που βγαίνουν στραβά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή ανατολή, τη διευθέτηση και τον τρόπο που κλείνουν τα δόντια (σύγκλειση).

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top