skip to Main Content

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ιστών (ούλων και οστού) που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται σταδιακά αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.

H περιοδοντίτιδα αποτελεί την πιθανή εξέλιξη της μη θεραπευμένης ουλίτιδας. Ακόμη, σε αντίθεση με την ουλίτιδα, η οποία είναι αντιστρέψιμη, η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια πιο σοβαρή νόσο. Μάλιστα, εάν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια δοντιών!

Περιοδοντίτιδα και εγκυμοσύνη: Πώς σχετίζονται;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Κατά την διάρκειά της, όμως, συμβαίνουν πολλές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες εκτός των άλλων επιδρούν και στη στοματική κοιλότητα και κυρίως στα ούλα. Η φλεγμονή των ούλων ξεκινά λόγω της συσσώρευσης  μικροβιακής πλάκας και επιδεινώνεται λόγω των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν σε μία έγκυο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται η αποκαλούμενηουλίτιδα εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας εγκυμοσύνης:

  • κόκκινα, διογκωμένα ή ευαίσθητα ούλα
  • ούλα που ματώνουν εύκολα. Μπορεί να ματώνουν όταν πλένετε τα δόντια σας, ακόμη και όταν πάτε να δαγκώσετε ένα μήλο ή να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα.
  • Μπορεί να εμφανιστούν μικρά ή και μεγαλύτερα ογκίδια στα ούλα τα οποία είναι καλοήθεις σχηματισμοί και λέγονται επουλίδες κύησης. Είναι απολύτως ακίνδυνα, μπορεί να μεγαλώσουν και μετά τον τοκετό υποστρέφουν και εξαφανίζονται. Μόνο αν παραμείνουν μετά τον τοκετό χρειάζονται αφαίρεση.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μορφή ουλίτιδας, η οποία προσβάλλει τις μέλλουσες μαμάδες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα. Επομένως, για να  αντιμετωπιστεί, είναι σημαντικό να φροντίζεται σωστά  η στοματική υγιεινή.

Περιοδοντίτιδα και εγκυμοσύνη: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Στις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με τα ούλα, η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά αμέσως μετά τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η ουλίτιδα εάν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, κι έτσι τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μάλιστα, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Ωστόσο, όταν η μέλλουσα μητέρα φροντίζει σωστά την υγεία των δοντιών και των ούλων της, αυτή η προοπτική έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκύψει.

Για αυτό, λοιπόν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της Περιοδοντολογίας, γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες πρέπει να περιλαμβάνουν την περιοδοντολογική εξέταση ως μέρος του προγεννητικού ελέγχου.

 

Περιοδοντίτιδα και εγκυμοσύνη: Οδηγίες Πρόληψης

  1. Η βασικότερη οδηγία για την πρόληψη της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η σωστή και καθημερινή στοματική υγιεινή με οδοντόβουρτσα και μεσοδόντιο καθαρισμό.
  2. Εξίσου σημαντικό είναι να θεραπευτεί υπάρχουσα ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα πριν από την εγκυμοσύνη.
  3. Οι συνηθισμένοι οδοντιατρικοί έλεγχοι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητοι για να προληφθούν φλεγμονές των ούλων και ο πόνος που μπορεί να επηρεάσει τη μητέρα και το έμβρυο. Γι΄ αυτό καλό είναι να πραγματοποιείται καθαρισμός σε κάθε 3μηνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά αμέσως μετά τον τοκετό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοδοντίτιδα και την εγκυμοσύνη μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους έμπειρους Οδοντιάτρους της Dental Implant. Εάν παρουσιάσετε κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα της ουλίτιδας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προγραμματίστε έγκαιρα το ραντεβού σας με τον Οδοντίατρο!

Back To Top