Τα μασελάκια λεύκανσης αποτελούν ειδικούς νάρθηκες που εφαρμόζει ο ασθενής στην οδοντοστοιχία του με σκοπό…
H περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας αν δεν θεραπευτεί. Μπορεί όποιος έχει ουλίτιδα να μην εκδηλώνει απαραίτητα και περιοδοντίτιδα, ωστόσο η ουλίτιδα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσής της. Ακόμη, σε αντίθεση με την ουλίτιδα η οποία είναι αντιστρέψιμη, η περιοδοντίτιδα αποτελεί πιο σοβαρή νόσο. Δηλαδή, η περιοδοντική νόσος δεν πλήττει μόνο τα ούλα, αλλά και τους συνδέσμους που ενώνουν τα δόντια με το οστό που τα περιβάλλει. Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειές της νόσου είναι η πλήρης καταστροφή του οστού, κάτι που συνεπάγεται την κινητικότητα και κατ’ επέκταση την απώλεια του δοντιού. Αυτό συμβαίνει όταν η ουλίτιδα παραμεληθεί και δεν γίνει θεραπεία, τότε το εσωτερικό των ούλων και το οστό υποχωρούν και δημιουργείται μια σχισμή, ένα διάκενο ανάμεσα στο ούλο και το δόντι, στο οποίο συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών. Τα μικρόβια εισχωρούν βαθύτερα στους περιοδοντικούς θύλακες (σχισμές) κάτω από τη γραμμή των ούλων. Η φλεγμονή και η μόλυνση επεκτείνεται στο οστό της γνάθου και οι βλάβες που προκαλεί αρχίζουν να γίνονται πλέον μη αναστρέψιμες. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοδοντική νόσο διαβάστε εδώ).
Πώς όμως σχετίζεται η Περιοδοντική νόσος με τα εμφυτεύματα;
Όταν η περιοδοντική νόσος είναι ενεργή στο στόμα του ασθενούς, τότε ο αυξημένος αριθμός των μικροβίων που είναι προσκολλημένος στα δόντια μπορεί να μεταφερθεί στα εμφυτεύματα και να προκαλέσει την αντίστοιχη φλεγμονή στους ιστούς γύρω από τα εμφυτεύματα, η οποία ονομάζεται Περιεμφυτευματίτιδα!
Άρα ένας ασθενής με περιοδοντίτιδα μπορεί να βάλει εμφυτεύματα;
Φυσικά και μπορεί! Εξάλλου ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που χρήζουν εμφυτεύματα είναι εκείνοι που έχουν χάσει δόντια εξαιτίας της περιοδοντίτιδας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των εμφυτευμάτων σε περιοδοντικούς ασθενείς, είναι καταρχάς η θεραπεία της περιοδοντίτιδας πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ώστε να τοποθετηθούν σε ένα υγιές στοματικό περιβάλλον. Ακόμη, εξίσου σημαντικό είναι από την πλευρά των ασθενών να πραγματοποιείται καθημερινή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή, όπως επίσης να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους για βαθύ καθαρισμό τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο ή και πιο συχνά ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας που είχαν. Με αυτές τις προϋποθέσεις τα εμφυτεύματα μπορούν να έχουν μακροβιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Επιπλέον, σε ασθενείς με προχωρημένη περιοδοντίτιδα που έχουν χάσει δόντια λόγω της μεγάλης απώλειας οστού, είναι πολύ πιθανόν μετά από τη συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας, να χρειαστεί και ανάπλαση του οστού. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που έχει χαθεί τόσο πολύ κόκκαλο και δεν υπάρχει αρκετό ώστε να μπει το εμφύτευμα. Αυτή η ανάπλαση γίνεται με οστικά μοσχεύματα που λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή ή από το εμπόριο και πραγματοποιείται ή κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εμφυτεύματος ή σε προηγούμενη φάση μερικών μηνών από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Τι γίνεται αν τα εμφυτεύματα πάθουν περιεμφυτευματίτιδα;
Περιεμφυτευματίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι η αντίστοιχη περιοδοντική νόσος στα εμφυτεύματα. Δηλαδή, είναι η φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα που συνοδεύεται από οστική απώλεια και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας του εμφυτεύματος.
Τα αίτια της περιεμφυτευματίτιδα :
- Βακτηριακή λοίμωξη
- Μηχανική υπερφόρτιση
- Προβληματικές επιεμφυτευματικές ακίνητες αποκαταστάσεις
- Ελλιπής στοματική υγιεινή
- Μόλυνση από τα παρακείμενα φυσικά δόντια
- Κάπνισμα
- Περίσσια κονίας
Ποια η θεραπεία της Περιεμφυτευματίτιδας;
Πραγματοποιείται με παρόμοια μέθοδο με την περιοδοντική θεραπεία, δηλαδή γίνεται απομάκρυνση των παθογόνων παραγόντων που προκαλούν την περιεμφυτευματίτιδα μέσω απόξεσης και λείανσης των εμφυτευμάτων με ειδικά εργαλεία εμφυτευμάτων και δίνονται σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, δυστυχώς η θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας δεν έχει τα ίδια υψηλά επίπεδα επιτυχίας με τη περιοδοντική θεραπεία. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η θεραπεία της περιοδοντίτιδας πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και να τηρούνται οι κανόνες στοματικής υγιεινής.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους έμπειρους και εξειδικευμένους Οδοντίατρο-Προσθετολόγο Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Οδοντίατρο Δέσποινα Παΐζη, για οποιαδήποτε διευκρίνιση.