skip to Main Content

Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά: Πόσο σημαντικός είναι;

Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Περιεχόμενα Σελίδας

Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος: Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας τουλάχιστον 2 στα 3 Ελληνόπουλα αποκτούν τερηδόνα σε δύο έως τρία δόντια πριν από την ηλικία των 12 ετών, ενώ σχεδόν οκτώ στα δέκα έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο όμως γίνεται συνήθως όταν είναι πλέον αργά και όταν το δόντι χρειάζεται φροντίδα.

Ο Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η κακή στοματική υγιεινή δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, μπορεί να αποβεί και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ένα δόντι που εμφανίζει πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει αποστήματα, προβλήματα στη μάσηση, πρήξιμο στους αδένες ακόμα και μετακίνηση των μόνιμων δοντιών. Ως εκ τούτου, ο πονόδοντος που προκαλεί μία τέτοια κατάσταση, μπορεί να είναι επίμονος και συνεχής, και να αποσπά τη συγκέντρωση των παιδιών σε όλες τις δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα να είναι οξύθυμο, κουρασμένο ή υποτονικό.

Ποια είναι η λύση;

Η μόνη λύση είναι ο συστηματικός προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος. Τι σημαίνει αυτό; Επίσκεψη μαζί με το παιδί σας τουλάχιστον μία φορά στον οδοντίατρο για έλεγχο της στοματικής υγιεινής του. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται σοβαρά προβλήματα στα δόντια και στα ούλα του.

Τι γίνεται κατα την διάρκεια μιας επίσκεψης;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα γίνει ο έλεγχος των δοντιών και των ούλων του παιδιού, θα εντοπισθούν τυχόν σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, θα γίνει καθαρισμός και φθορίωση. Επίσης, στην προληπτική οδοντιατρική ρουτίνα στα παιδιά εντάσσεται και η τοποθέτηση προληπτικών επικαλύψεων (sealants) στα πίσω δόντια (αν και εφόσον είναι «καθαρά»), στους μόνιμους τραπεζίτες, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις σε περίπτωση έντονης τάσης πολυτερηδονισμού, που μπορεί να γίνουν και στα νεογιλά δόντια. Αυτό είναι η μία ειδική επίστρωση της μασητικής επιφάνειας των τραπεζιτών με ειδικό υλικό που τα προστατεύει από τη δημιουργία τερηδόνας έως και 99%. Η τοποθέτηση των προληπτικών επικαλύψεων γίνεται μία και μόνο φορά, όταν οι τραπεζίτες έχουν ανατείλει πλήρως, ενώ ο καθαρισμός και η φθορίωση επαναλαμβάνονται κάθε εξάμηνο.

Επιπλέον, η προληπτική ή κατασταλτική ορθοδοντική που μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί πρώτης σχολικής ηλικίας μπορεί να διορθώσει πολλά ακόμη προβλήματα, όπως:

  • Πρόσθια ή/και οπίσθια σταυροειδή σύγκλεισηΣυνωστισμό των δοντιών
  • Πρόσθια χασμοδοντία (κενό ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια όταν το στόμα είναι κλειστό)
  • Αυξημένη ή πολύ μειωμένη οριζόντια και κατακόρυφη πρόταξη («πεταχτά» δόντια)
  • Έντονα σκελετικά προβλήματα
  • Δυσκολίες στη μάσηση και πόνοι στην άρθρωση της γνάθου
  • Τα οδοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από παιδικές συνήθειες, όπως το πιπίλισμα του δακτύλου και η προώθηση της γλώσσας
  • Έντονο, μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο (βρυγμός) των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου και μερικές φορές την ημέραΔιάγνωση και αντιμετώπιση των αγκυλωμένων νεογιλών δοντιών
  • Διάγνωση και πιθανή παραπομπή για διόρθωση, της υπερτροφίας του χαλινού (του κάθετου υμένα ανάμεσα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος) η οποία δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του στόματος και την ομιλία
  • Διάγνωση της καθυστέρησης της ανατολής των μονίμων δοντιών όταν οφείλεται σε παθολογικά αίτια
  • Πρόληψη τυχόν καταγμάτων

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, της απώλειας των δοντιών και επιδείνωσης κάποιων συστηματικών ασθενειών που φέρουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δοντιών. Η έγκαιρη διάγνωση που προκύπτει συντελεί φυσικά και στη μείωση του κόστους θεραπείας.

Για να τον θυμάστε εύκολα, προγραμματίστε τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο του παιδιού σας μαζί με τον παιδιατρικό έλεγχο που πραγματοποιείτε συνήθως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Καλό είναι το παιδί να επισκέπτεται ειδικό παιδοδοντίατρο προκειμένου να υπάρχει εξειδικευμένη αντιμετώπιση των οδοντιατρικών περιστατικών αλλά και η κατάλληλη ψυχολογική διαχείριση των φοβικών παιδιών.

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top