skip to Main Content

Με τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αισθητική, φωνητική και μασητική λειτουργία του στόματος όταν έχουν χαθεί ένα, περισσότερα ή όλα τα δόντια. Είναι στηρίγματα από τιτάνιο ή ζιρκόνια με διαστάσεις παρόμοιες με τις ρίζες φυσικών δοντιών και τοποθετούνται στις γνάθους σε σημεία που χάθηκαν τα φυσικά δόντια.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι θεραπείες με οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν ως το 95%-97% για την κάτω γνάθο και το 91%-95% για την άνω γνάθο.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον πολύ διαδεδομένα και αποτελούν τη θεραπεία εκλογής σε αρκετά περιστατικά.

Για να διατηρηθούν, λοιπόν, αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι απαραίτητη η αποτελεσματική στοματική υγιεινή.

Η άποψη ότι τα εμφυτεύματα δεν χρειάζονται συντήρηση αφού είναι μεταλλικά και δεν πρόκειται να χαλάσουν είναι λανθασμένη!

Όντως, τα εμφυτεύματα χάρη στο υλικό κατασκευής τους δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν από τερηδόνα, ούτε μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο.

Ωστόσο, η επιτυχία των εμφυτευμάτων εξαρτάται από την ενσωμάτωσή τους με τη γνάθο, η οποία μπορεί να επηρεαστεί εξαιτίας  της συσσώρευσης μικροβίων. Αν τα μικρόβια της πλάκας δεν απομακρύνονται συστηματικά με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, μπορεί να προκληθεί μόλυνση των ούλων και περιεμφυτευματίτιδα και σε προχωρημένο στάδιο να χαθεί το εμφύτευμα.

Συνεπώς, η συντήρηση των εμφυτευμάτων, όπως και των δοντιών, είναι απαραίτητη και εξασφαλίζεται με τη σωστή στοματική υγιεινή και τον τακτικό έλεγχο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ:

 • Χρησιμοποιήστε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα με πολλές τρίχες.
 • Βουρτσίστε 2-3 φορές την ημέρα και οπωσδήποτε η μία να είναι το βράδυ πριν τον ύπνο.
 • Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45o προς την επιφάνεια των δοντιών, ανάμεσα σε δόντια και ούλα.
 • Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από δόντι σε δόντι. Η διαδικασία ακολουθείται από την παρειακή αλλά και από τη γλωσσική/υπερώια πλευρά (από την «έξω» και από τη «μέσα» πλευρά).
 • Βουρτσίστε καλά τις μασητικές επιφάνειες.
 • Για το σωστό καθαρισμό της εσωτερικής πλευράς των μπροστινών δοντιών, η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται κάθετα.
 • Οι χρήστες ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδικασία χωρίς να κάνουν τις κυκλικές κινήσεις, αφήνοντας την οδοντόβουρτσα να το κάνει μόνη της.
 • Δεν χρειάζεται μεγάλη δύναμη. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας. Το μυστικό δεν είναι η δύναμη αλλά η τεχνική
 • Βουρτσίζετε ελαφρά την γλώσσα σας για την απομάκρυνση βακτηριδίων που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή
 • Για τον καλύτερο καθαρισμό της οδοντικής πλάκας γύρω από το εμφύτευμα και την στεφάνη που το καλύπτει, συστήνεται να χρησιμοποιούνται επιπλέον, 1 φορά την ημέρα, τα μεσοδόντια βουρτσάκια που σας έχουν υποδειχθεί αναλόγως το μεσοδόντιο κενό ή το οδοντικό νήμα.
 • Τέλος, χρησιμοποιείστε στοματικό διάλυμα αν σας έχει υποδειχθεί.
 • Τα εμφυτεύματα δοντιών που χρησιμοποιούνται σαν βάση στήριξης μίας κινητής τεχνητής οδοντοστοιχίας βουρτσίζονται αφού αφαιρεθεί η κινητή οδοντοστοιχία, η οποία καθαρίζεται και αυτή ξεχωριστά.

 

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Εκτός, λοιπόν, από την αποτελεσματική στοματική υγιεινή που επιβάλλεται να κάνει ο ασθενής καθημερινά σπίτι του, εξίσου σημαντικό είναι να πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο ακόμη και αν υπάρχουν μόνο εμφυτεύματα στο στόμα. Ο οδοντίατρος ελέγχει για πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχουν προκληθεί ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και καθαρίζει τα εμφυτεύματα με ειδικά εργαλεία εμφυτευμάτων. Συνήθως, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες, όπως άλλωστε συμβαίνει και για τα φυσικά δόντια!

 

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο ιατρείο του Δρ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλου και της Δρ. Δέσποινας Παίζη και δείτε το χαμόγελο σας να μεταμορφώνεται.

Στοματική υγεία και εμφυτεύματαΣτοματική υγεία και εμφυτεύματα

 

Back To Top