skip to Main Content

Τι ειναι η τερηδόνα:

Η τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών, αδαμαντίνη (σμάλτο) και οδοντίνη. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία καταστροφής των δοντιών και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Αν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του δοντιού, με συνέπεια την απώλειά του.

Γιατί προκαλείται τερηδόνα;

Μετά την κατανάλωση φαγητού και ποτού –  και ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ζάχαρης –  παραμένουν στο στόμα μικρόβια, τα οποία παράγουν οξέα. Εάν δεν γίνεται σωστός και συχνός καθαρισμός των δοντιών, αυτά τα οξέα φθείρουν τους σκληρούς ιστούς των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα.

Τερηδόνα: Αίτια

  • Κακή στοματική υγιεινή
  • Συχνή κατανάλωση ζάχαρης
  • Κατάχρηση φαρμάκων ή αλκοόλ
  • Έλλειψη τακτικής οδοντιατρικής παρακολούθησης
  • Μειωμένη ροή σάλιου, που προκαλεί ξηροστομία
  • Κακή διατροφή
  • Υψηλά επίπεδα τερηδονογόνων μικροβίων στο στόμα
  • Βλάβες της αδαμαντίνης των δοντιών
  • Αποκαλυμμένες ριζικές επιφάνειες των δοντιών
  • Ορθοδοντική θεραπεία σε συνδυασμό με κακή στοματική υγιεινή

Τερηδόνα: Συμπτώματα

Κάποιος ασθενής με τερηδόνα αισθάνεται κυρίως πόνο στα δόντια. Βέβαια, ο πόνος και γενικότερα τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό ανάπτυξης της τερηδόνας. Σε αρχικό στάδιο, ενδέχεται να μην υπάρχουν ενδείξεις της πάθησης. Στη συνέχεια, όμως, ο ασθενής παρατηρεί ευαισθησία των δοντιών και ταλαιπωρείται από έντονο πονόδοντο. Κάποιες φορές γίνονται ορατά μικρά σκούρα ή/και λευκά στίγματα πάνω στα δόντια ή ακόμα και τρύπες.

Τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ποια είναι τα στάδια δράσης της τερηδόνας:

1ο ΣΤΑΔΙΟ:

Αρχικά, τα οξέα προκαλούν απώλεια των αλάτων και κυρίως των ιόντων ασβεστίου από την αδαμαντίνη (σμάλτο). Η αδαμαντίνη σε αυτά τα σημεία απώλειας, μετατρέπεται σε μια λευκή πορώδη κηλίδα.

Δράση κατά της τερηδόνας: Σε αυτό το στάδιο, η εξέλιξη της τερηδόνας μπορεί να σταματήσει με τη σωστή στοματική υγιεινή και με τη βοήθεια φθορίου (στάσιμη τερηδόνα).

2ο ΣΤΑΔΙΟ:

Εάν δεν σταματήσει η εξέλιξη της τερηδόνας και συνεχιστεί η απώλεια των ιόντων ασβεστίου, δημιουργείται μια τρύπα στην αδαμαντίνη και η βλάβη προχωρά στην οδοντίνη (το υπόστρωμα κάτω από την αδαμαντίνη). Το δόντι γίνεται ευαίσθητο στο ξινό – γλυκό και στο ζεστό – κρύο ερέθισμα.

Δράση κατά της τερηδόνας: Σε αυτό το στάδιο, το δόντι χρειάζεται σφράγισμα, ώστε να μην προχωρήσει πιο βαθιά η τερηδόνα και για να σταματήσει η ευαισθησία.

3ο ΣΤΑΔΙΟ:

Εάν η τερηδόνα δεν σταματήσει στο προηγούμενο στάδιο, τότε προχωρά στον πολφό του δοντιού και τον μολύνει (ο πολφός περιβάλλεται από την οδοντίνη και περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία). Οι πόνοι γίνονται επίμονοι και έντονοι.

Δράση κατά της τερηδόνας: Σε αυτό το στάδιο, εφαρμόζεται η ενδοδοντική θεραπεία και ως λύση προτείνεται η απονεύρωση του δοντιού.

4ο ΣΤΑΔΙΟ:

Στο τελευταίο στάδιο της τερηδόνας μολύνεται όλη η έκταση του πολφού και προκαλείται φλεγμονή στους ιστούς ακρορριζικά. Το νεύρο νεκρώνεται, ενώ υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας αποστήματος.

Δράση κατά της τερηδόνας: Σε αυτό το στάδιο, η λύση μπορεί να είναι η απονεύρωση. Σε περίπτωση που είναι η καταστροφή του δοντιού είναι πολύ μεγάλη, κρίνεται απαραίτητη η εξαγωγή.

Τρόποι πρόληψης της τερηδόνας

Η πρόληψη της τερηδόνας μπορεί να είναι εφικτή, αρκεί κάποιος να ακολουθήσει τις χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στοματικής υγιεινής που συστήνει ο οδοντίατρος.

  1. Σωστή και συχνή στοματική υγιεινή
  2. Μείωση κατανάλωσης ζάχαρης
  3. Χρήση φθοριούχας οδοντόπαστας και στοματικού διαλύματος με φθόριο: Το φθόριο κάνει τα δόντια πιο σκληρά και συνεπώς γίνονται ανθεκτικότερα στη δράση των οξέων που παράγονται από τα μικρόβια. Το φθόριο, επίσης, αναστρέφει και επιδιορθώνει αρχόμενες τερηδονικές βλάβες.
  4. Αύξηση κατανάλωσης νερού
  5. Σωστή διατροφή
  6. Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται τυχόν τερηδονικές βλάβες σε αρχικά στάδια.
  7. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Σε ανθρώπους υψηλού τερηδονικού κινδύνου, οι τσίχλες βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, κυρίως ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο είναι ένας τρόπος φυσικού καθαρισμού του στόματος από τα οξέα που δημιουργούν τα στοματικά βακτήρια.

Εάν δεν φροντίζετε τακτικά τα δόντια σας και ταλαιπωρείστε από πονόδοντο, τότε είναι πιθανό να έχετε τερηδόνα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Dental Implant. Οι οδοντίατροι Δρ. Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Δέσποινα Παίζη θα αναλάβουν να εξετάσουν το πρόβλημά σας και να σας προτείνουν μια εξατομικευμένη θεραπεία.

Τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Back To Top