skip to Main Content

Τα ούλα (το περιοδόντιο) αποτελούν το περίβλημα των δοντιών και είναι σημαντικό να διατηρούνται υγιή όπως και τα δόντια. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί ότι η υγεία των ούλων είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών. Κι αυτό διότι ένα δόντι μπορεί να χαθεί από περιοδοντίτιδα χωρίς να είναι χαλασμένο από τερηδόνα ή να έχει κάποιο σφράγισμα.

Ενδείξεις για υγιή ούλα:

 • Ροζ Χρώμα
 • Στικτή Υφή (πολλές φορές σαν φλούδα πορτοκαλιού)
 • Το Σχήμα και Όγκος των ούλων ακολουθούν τη μορφολογία των δοντιών
 • Απουσία αιμορραγίας

Προσοχή στα σημάδια!

Πολλές φορές, κανείς αγνοεί τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα είτε επειδή δεν πονάει είτε επειδή δεν ξέρει να τα αξιολογήσει. Δυστυχώς, όμως, η φλεγμονή των ούλων είτε με τη μορφή ουλίτιδας είτε σε προχωρημένη κατάσταση με τη μορφή περιοδοντίτιδας είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι εφικτή.

Τα χαρακτηριστικά που φανερώνουν φλεγμονή των ούλων

Τα σημάδια που προμηνύουν φλεγμονή των ούλων μπορεί να εμφανίζονται ένα – ένα ή και πολλά μαζί. Τέτοια είναι:

 1. Ερυθρό Χρώμα
 2. Διογκωμένα ούλα
 3. Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα
 4. Υποχώρηση των ούλων (πιθανόν να συνδυάζεται με ευαισθησία δοντιού στο παγωμένο)
 5. Αποκόλληση του ούλου από το δόντι
 6. Κακοσμία της στοματικής κοιλότητας
 7. Πύον μεταξύ ούλου και δοντιού
 8. Κινητικότητα δοντιού (σε προχωρημένη περιοδοντική νόσο)
 9. Μετανάστευση (μετακίνηση) δοντιών

Η διάγνωση από τον ειδικό

Ο κατάλληλος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει όντως φλεγμονή των ούλων και σε τι στάδιο βρίσκεται είναι ο οδοντίατρος. Για αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκέπτεται τον οδοντίατρο τουλάχιστον κάθε εξάμηνο, ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα στα ούλα. Η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα εάν ο ασθενής διαπιστώσει κάποιο σημάδι από τα παραπάνω.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην περιοδοντίτιδα

Τα υγιή ούλα δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβάρυνσή τους και την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Ανάμεσα στους πιο συχνούς συγκαταλέγονται:

 • Μη αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια
 • Κάπνισμα
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Κληρονομικότητα
 • Άγχος και Στρες
 • Συστηματικά νοσήματα
 • Ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. AIDS)
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Τραυματική σύγκλειση
 • Κακή στοματική υγιεινή

Συμβουλές στοματικής υγιεινής

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για την καλύτερη δυνατή στοματική υγιεινή και την πρόληψη της ουλίτιδας – περιοδοντίτιδας:

 1. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45ο προς την επιφάνεια των δοντιών, ανάμεσα σε δόντια και ούλα.
 2. Βουρτσίστε τα δόντια σας με μικρές κυκλικές κινήσεις χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από δόντι σε δόντι. Η διαδικασία ακολουθείται από την παρειακή αλλά και από τη γλωσσική/υπερώια πλευρά (από την «έξω» και από τη «μέσα» πλευρά).
 3. Βουρτσίστε καλά τις μασητικές επιφάνειες.
 4. Για το σωστό καθαρισμό της εσωτερικής πλευράς των μπροστινών δοντιών η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται κάθετα.
 5. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε την περιοχή ανάμεσα στα δόντια ή μεσοδόντια βουρτσάκια στο μέγεθος που σας έχει υποδειχθεί από τον οδοντίατρό σας.
 6. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα αν σας έχει συστηθεί.

Οι χρήστες ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδικασία χωρίς να κάνουν τις κυκλικές κινήσεις, αφήνοντας την οδοντόβουρτσα να το κάνει μόνη της.

Συμπέρασμα:

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι για να διατηρηθούν τα ούλα υγιή, βασική προϋπόθεση είναι να γίνεται σωστή στοματική υγιεινή πρωί και βράδυ. Επίσης, είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν χαλασμένα δόντια ή χαλασμένα σφραγίσματα, ώστε να μην κατακρατείται μικροβιακή πλάκα. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, τουλάχιστον κάθε έξι μήνες ή και νωρίτερα, αναλόγως  τη βαρύτητα της φλεγμονής των ούλων. Ένας σωστός καθαρισμός των δοντιών συμβάλλει στην πρόληψη κατά της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας.

Στην Dental Implant πρώτο μας μέλημα είναι η εξασφάλιση της καλής στοματικής υγιεινής. Οι εξειδικευμένοι μας οδοντίατροι αναλαμβάνουν να σας ενημερώσουν σχετικά με την προστασία των ούλων από την πρώτη σας κιόλας επίσκεψη.

Βρείτε στο τέλος της σελίδας διαθεσημότητα για ραντεβού σε πραγματικό χρόνο στα ημερολόγια μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού!

Back To Top