skip to Main Content

Τι είναι η στεφάνη δοντιού;

Στεφάνη δοντιού είναι η λεγόμενη “θήκη” που χρησιμοποιείται από τον οδοντίατρο με σκοπό να σκεπάσει κάποιο κατεστραμμένο δόντι. Αποκαθιστά το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα του δοντιού και γενικότερα την αισθητική και τη λειτουργικότητα της περιοχής.

Αναλόγως το υλικό κατασκευής της στεφάνης χωρίζονται σε μεταλλοκεραμικές (έχουν ένα εσωτερικό πυρήνα από μέταλλο ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη) , σε ολοκεραμικές (κατασκευάζονται εξολοκλήρου από πορσελάνη) και  σε ζιρκονίας (είτε έχουν ένα πυρήνα από ζιρκονία ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη είτε είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένες από ζιρκονία)

Πότε χρησιμοποιείται η στεφάνη (θήκη);

Η στεφάνη (θήκη) δοντιού χρησιμοποιείται από τον οδοντίατρο όταν συντρέχει ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω λόγους:

  • Λείπει μεγάλο τμήμα του δοντιού λόγω τερηδόνας
  • Έχει χαθεί μεγάλο μέρος του δοντιού λόγω τραύματος
  • Έχει ραγίσει κάποιο δόντι
  • Μετά από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δοντιού
lefkansi

Έπειτα από μια απονεύρωση τα δόντια συνήθως αποδυναμώνονται και αποχρωματίζονται, όποτε έχουν μεγαλύτερο ρίσκο κατάγματος και πολύ σκούρο χρώμα, τοποθετώντας τη στεφάνη προλαμβάνουμε ένα πιθανό μελλοντικό κάταγμα και ένα πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Απαιτείται αντικατάσταση παλιών μεγάλων σφραγίσματων
  • Χρήζει ή επιθυμείται η αισθητική βελτίωση

Για να έρθουν στην ιδία ευθεία πολύ στραβά δόντια όταν ο ασθενής δεν θέλει να κάνει ορθοδοντική θεραπεία

Για την κάλυψη σοβαρά αποχρωματισμένων δοντιών

Κλείσιμο αραιοδοντίας με στεφάνες σε μπροστινά δόντια

Όταν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα, σχήμα, διάταξη στα πρόσθια δόντια και δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής πιο συντηρητικής τεχνικής όπως όψεις, λεύκανση κ.α.

  • Για τη στήριξη μιας κινητής οδοντοστοιχίας ή γέφυρας, όταν λείπουν διπλανά δόντια
  • Πάνω από μεμονωμένα ή πολλαπλά γειτονικά εμφυτεύματα

Η διαδικασία της θεραπείας

Η διαδικασία για να τοποθετηθεί μια στεφάνη σ΄ ένα δόντι ολοκληρώνεται συνήθως σε 2-3 συνεδρίες.

Στην 1η συνεδρία:

Ο οδοντίατρος αρχίζει και παρασκευάζει (τροχίζει) το δόντι κατάλληλα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τοποθέτηση της στεφάνης.

Κάνει τη χρωματοληψία για να ταιριάζει το χρώμα της στεφάνης με τα υπόλοιπα δόντια.

Έπειτα παίρνει το  αποτύπωμα (μέτρα) του παρασκευασμένου δοντιού ψηφιακά  με τον ενδοστοματικό σαρωτή (ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δες εδώ τα οφέλη)  και το στέλνει στον οδοντοτεχνίτη που θα κατασκευάσει τη στεφάνη.

Τέλος, τοποθετεί μια προσωρινή στεφάνη.

Στην 2η συνεδρία:

Αφαιρεί την προσωρινή στεφάνη και κάνει πρόβα τον μεταλλικό ή κεραμικό σκελετό της στεφάνης έτσι ώστε να σιγουρέψει την τέλεια εφαρμογή της με το παρασκευασμένο δόντι. (πλέον αυτό το στάδιο τις περισσότερες φορές παραλείπεται  λόγω της ακρίβειας του ψηφιακού αποτυπώματος). Στη συνέχεια επανατοποθετεί την προσωρινή στεφάνη.

Στην 3η συνεδρία:

Αφαιρεί την προσωρινή στεφάνη και εφαρμόζει  την τελική στεφάνη, την οποία συγκολλάει στο δόντι με ειδικές κονίες (κόλλες) και δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά μονάχα από τον οδοντίατρο.

Πως είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας με στεφάνη δοντιού;

Η στεφάνη θα φαίνεται σαν ένα απόλυτα φυσιολογικό δόντι και δεν θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φυσιολογικά δόντια.

Ο μέσος ορός ζωής μιας στεφάνης είναι περίπου 10 με 15 χρόνια ανάλογα με τη στοματική υγιεινή που κάνει ο κάθε ασθενής και το πόσο συχνά επισκέπτεται τον οδοντίατρό του.

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι αν επιθυμεί να κάνει λεύκανση στα δόντια, πρέπει πρώτα να τελειώσει με την θεραπεία της λεύκανσης και έπειτα να προχωρήσει στην κατασκευή της στεφάνης. Αυτό συμβαίνει γιατί το χρώμα των δοντιών πρέπει να πάρει την τελική του απόχρωση πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία χρωματοληψίας για να βρούμε το χρώμα που θα έχει η τελική προσθετική εργασία.

Back To Top