skip to Main Content

Λεύκανση Δοντιών

Το χρώμα των δοντιών δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Συνήθως, έχουν φυσιολογικό χρώμα προς το κιτρινωπό. Επιπλέον, με την πάροδο των χρόνων τα δόντια μπορούν να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν λιγότερο λευκά και φωτεινά για διάφορους λόγους, όπως:

  • Ηλικία (κάτω από την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού (αδαμαντίνη) υπάρχει η οδοντίνη, η οποία φυσιολογικά έχει κιτρινωπό χρώμα. Με την πάροδο των χρόνων το πάχος της οδοντίνης αυξάνεται ενώ της αδαμαντίνης μειώνεται (λόγω αποτριβής), με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται πιο κίτρινα)
  • Διατροφικές συνήθειες (συχνή κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, τσαγιού, παντζαριών, κ.α)
  • Κάπνισμα
  • Φάρμακα π.χ. τετρακυκλίνη, αντικαταθληπτικά, χημειοθεραπευτικά
  • Κακή στοματική υγιεινή-Τραύμα – νέκρωση δοντιών
  • Στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη

Ποια είναι τα οφέλη της λεύκανσης;

Χάρη στη διαδικασία της λεύκανσης, λοιπόν, ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Η λεύκανση είναι μια απλή, ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία που στοχεύει στην βελτίωση του  χρώματος  των δοντιών, με τελικό αποτέλεσμα ένα λευκότερο και λαμπερό χαμόγελο.

leukansi-dontion

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η λεύκανση ;

Η λεύκανση δοντιών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση που ο καθένας από μας επιθυμεί ένα αστραφτερό χαμόγελο με λευκά δόντια.

Συγκεκριμένα:

  • Σε κίτρινα δόντια από την κατασκευή τους
  • Στα γειτονικά δόντια, πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας (π.χ. γέφυρας ή στεφάνης πορσελάνης) ώστε η εργασία να κατασκευαστεί σε πιο ανοικτό χρώμα
  • Όταν κάποιος επιθυμεί συντηρητική θεραπεία ώστε να βελτιώσει την εμφάνιση των δοντιών του
  • Σε χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακυκλίνης
  • Σε χρώσεις δοντιών από υπερβολική απορρόφηση φθορίου
  • Σε χρώσεις δοντιών από νικοτίνη
  • Σε χρώσεις δοντιών από τροφές που προκαλούν δυσχρωμίες
  • Σε κηλίδες από φθορίωση
  • Σε μεταβολή χρώματος σχετιζόμενη με τραύμα του πολφού και νέκρωση
  • Σε επιφανειακές ή έντονες και απορροφημένες χρώσεις

Οι τεχνικές λεύκανσης

Για να πραγματοποιηθεί η λεύκανση υπάρχουν τρεις τρόποι είτε στο οδοντιατρείο με 1-2 συνεδρίες, είτε στο σπίτι και η τρίτη μέθοδος είναι συνδυαστική των άλλων δύο.

Συγκεκριμένα:

Λεύκανση στο οδοντιατρείο

Όσον αφορά τη λεύκανση στο ιατρείο, αυτή γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και χρειάζεται μία ή δύο συνεδρίες σε απόσταση 10 ημερών αναλόγως τις ανάγκες και τις αισθητικές απαιτήσεις του ασθενούς . Αρχικά, ο οδοντίατρος καθαρίζει επιμελώς τα ούλα και τα δόντια ώστε να μην υπάρχει πέτρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό απομόνωσης, ώστε το λευκαντικό υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και τα ερεθίσει. Αμέσως μετά, τοποθετείται η  λευκαντική ουσία στην οδοντική επιφάνεια των δοντιών που πρόκειται να υποβληθούν σε λεύκανση. Το υλικό ενεργοποιείται με τη βοήθεια του ειδικού φωτός (led ή laser).Τέλος, ξεπλένεται το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής είναι έτοιμος με ένα φωτεινό και λαμπερό χαμόγελο.

Λεύκανση στο σπίτι από τον ασθενή

H λεύκανση στο σπίτι από τον ασθενή γίνεται πάντοτε με την επίβλεψη του οδοντιάτρου και ολοκληρώνεται σε δύο ραντεβού.

1ο ραντεβού:

O οδοντίατρος καθαρίζει τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς και γίνεται λήψη αποτυπώματος με τον ενδοστοματικό σαρωτή (ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δες εδώ τα οφέλη) το οποίο στέλνεται στον οδοντοτεχνίτη που θα κατασκευάσει  ειδικά εξατομικευμένα μασελάκια λεύκανσης για  τον ασθενή.

(Στο εμπόριο κυκλοφορούν και προκατασκευασμένα μασελάκια για λεύκανση, τα οποία όμως δύσκολα προσαρμόζουν ακριβώς στο στόμα του κάθε ασθενή, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα η λευκαντική ουσία να προωθηθεί στα ούλα και να τα ερεθίσουν).

2ο ραντεβού:

O οδοντίατρος ελέγχει αν τα μασελάκια  εφαρμόζουν ακριβώς στα δόντια του ασθενούς και αν όλα είναι καλά τότε  παραδίδει τα μασελάκια μαζί με τη λευκαντική ουσία στον ασθενή και του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του υλικού.

Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί 2 – 3 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται περιοδικά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο του αποτελέσματος και ανεφοδιασμό λευκαντικού υλικού. Τα συνολικό  χρονικό διάστημα (πόσες μέρες) που πρέπει να φορά ο ασθενής τα μασελάκια εξαρτάται από τις ανάγκες και τις αισθητικές απαιτήσεις του ασθενούς.

Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι

Είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. Εκτελείται πρώτα μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει τη λεύκανση στο σπίτι για 7 – 10 ημέρες στο σπίτι ή αντίστροφα εκτελείται πρώτα η λεύκανση στο σπίτι από τον ασθενή και σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική ο ασθενής έχει το καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει.

Πολλές φορές οι ασθενείς αναρωτιούνται ποια μέθοδος αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα; Η απάντηση είναι ότι σε κάθε ασθενή “ταιριάζει” και διαφορετική τεχνική λεύκανσης. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί είναι ότι η διαφορά των δύο τεχνικών έγκειται στη διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης. Η λεύκανση στο σπίτι αποδίδει πιο έντονα και σταθερά αποτελέσματα στη διάρκεια του χρόνου. Από την άλλη μεριά η λεύκανση στο ιατρείο χαρίζει στον ασθενή άμεσα ένα λαμπερό χαμόγελο, όταν οι συνθήκες απαιτούν ένα γρήγορο φωτεινό αποτέλεσμα δοντιών.

Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της λεύκανσης:

  1. Να επισκέπτεται τον οδοντίατρο, ώστε να παρακολουθεί την πορεία της θεραπείας.
  2. Να μην καταναλώνει τροφές και ποτά με χρωστικές όπως π.χ. παντζάρια, κόκκινο κρασί ή κοκκινιστά φαγητά, κόκκινα φρούτα (κεράσια, φράουλες). Αυτή η προσεχτική διατροφή θα πρέπει να ακολουθείται και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας μετά την λεύκανση.
  3. Να τηρεί άριστη στοματική υγιεινή σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λεύκανση;

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το λευκαντικό εισχωρεί στο εσωτερικό του δοντιού και διεγείρει το νεύρο. Η ευαισθησία είναι παροδικό φαινόμενο και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας.

Η μακροχρόνια χρήση λευκαντικών προϊόντων που δεν δίνονται από τον οδοντίατρο, όπως οι λευκαντικές οδοντόκρεμες, μπορούν να προκαλέσουν φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών και μόνιμη ευαισθησία, γι’ αυτό η οποιαδήποτε προσπάθεια λεύκανσης θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

Διάρκεια αποτελέσματος λεύκανσης

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα μιας θεραπείας λεύκανσης θα διαρκέσουν 3-5 χρόνια. Βεβαίως, πέρα από την απορροφητικότητα του σμάλτου σε χρωστικές που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κάπνισμα και η διατροφή με χρωμογόνους παράγοντες όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και γενικότερα τροφές που λεκιάζουν τα λευκά ρούχα. Παρόλα αυτά τα δόντια σας θα παραμείνουν πιο λευκά από ότι πριν την έναρξη της θεραπείας.

Back To Top