skip to Main Content

Τι είναι οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης αποτελούν τη λιγότερο επεμβατική αισθητική εργασία, κατά την οποία αφαιρείται ελάχιστη ή και καθόλου οδοντική ουσία από την πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και αντικαθίσταται από ένα στρώμα υλικού (σύνθετη ρητίνη).

Οι όψεις ρητίνης ακολουθούν πιστά την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα ενός φυσικού δοντιού, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την αισθητική ενός χαμόγελου και να προστατεύουν την επιφάνεια των δοντιών.

Πώς ταξινομούνται οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις άμεσες όψεις ρητίνης, οι οποίες κατασκευάζονται στο ιατρείο με τη βοήθεια ενός κλειδιού σιλικόνης (καλούπι) και στις έμμεσες όψεις ρητίνης, οι οποίες κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλούνται με ειδική κόλλα πάνω στο δόντι.

οψεις πορσελάνεις_

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως:

 • Αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια
 • Δόντια με παλιά σφραγίσματα, τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση
 • Αποχρωματισμένα δόντια
 • Όταν είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία)
 • Ουλικό χαμόγελο, το οποίο μπορεί να διορθωθεί σε συνδυασμό με ουλεκτομή
 • Πλήρωση ρωγμών 
 • Αποκατάσταση μικρών ορθοδοντικών προβλημάτων, για να αποφύγουμε τα «σιδεράκια»
 • Κάλυψη – απευαισθητοποίηση τμήματος της ρίζας δοντιού που έχει εκτεθεί, λόγω υφίζησης των ούλων

Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγεται η τοποθέτηση;

Οι όψεις ρητίνης εφαρμόζονται σε πολλές περιπτώσεις, όπου κρίνεται η απαραίτητη η οδοντιατρική παρέμβαση. Ωστόσο, σε λίγες περιπτώσεις αποφεύγεται η τοποθέτηση όψεων ρητίνης, διότι υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις οι οποίες περιλαμβάνουν ασθενείς που:

 • Καπνίζουν πολύ. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερες οι όψεις πορσελάνης που δεν κρατούν το χρώμα από τον καπνό.
 • Τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους – βρουξισμός
 • Πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Πρέπει πρώτα να γίνει θεραπεία των ούλων και εφόσον επιτευχθεί υγιές περιοδόντιο και σωστή στοματική υγιεινή μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία των όψεων
 • Παρουσιάζουν μειωμένη επάρκεια οδοντικών ιστών
 • Αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας στα δόντια
 • Έχουν έλλειψη αδαμαντίνης λόγω φθοράς ή αποτριβής
 • Έχουν ως συνήθεια το δάγκωμα νυχιών, μολυβιών και πάγου

Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη ένδειξη είναι συνήθως η στεφάνη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης;

Η τοποθέτηση όψεων ρητίνης παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων ως διαδικασία, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα.

Ως διαδικασία:

 • Αποτελεί την πιο οικονομική λύση συγκριτικά με όψεις πορσελάνης ή στεφάνες.
 • Αφαιρείται ελάχιστη οδοντική ουσία.
 • Είναι μια ανώδυνη διαδικασία.
 • Συνήθως δεν απαιτείται αναισθησία.

Επίσης, όσον αφορά στα ίδια τα δόντια στα οποία έχει γίνει τοποθέτηση όψεων ρητίνης:

 • Επισκευάζονται εύκολα, εάν σπάσουν.
 • Διορθώνονται εύκολα, εάν το τελικό σχήμα δοντιών δεν μας ικανοποιεί.
Λεύκανση Δοντιών

Υπάρχουν μειονεκτήματα στις όψεις ρητίνης;

Το μόνο μειονέκτημα που έχουν οι όψεις ρητίνης είναι ότι το υλικό που χρησιμοποιείται (σύνθετη ρητίνη) προσροφά χρωστικές και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση. Συνεπώς, μπορεί το αποτέλεσμά τους να μην θεωρείται μόνιμο, ωστόσο αυτό δεν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο στην επιλογή της συγκεκριμένης τεχνικής.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των όψεων ρητίνης;

Η διαδικασία της τοποθέτησης των όψεων ρητίνης ολοκληρώνεται σε 2 ή 3 συνεδρίες. Σε κάθε συνεδρία, οι εξειδικευμένοι Οδοντιάτροι της Dental Implant εφαρμόζουν τη διαδικασία, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στην 1η συνεδρία:

Λήψη αρχικού αποτυπώματος με τον ενδοστοματικό σαρωτή (ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με πολλά οφέλη). Το συγκεκριμένο αποτύπωμα αποστέλλεται στον οδοντοτεχνίτη που θα σχεδιάσει τις όψεις, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να δει πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα – digital smile design. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τροποποιήσεις, εάν χρειάζονται, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί πλήρως τον ασθενή. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί ένα κλειδί σιλικόνης (καλούπι) σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό.

Στην 2η συνεδρία:

Ο οδοντίατρος αρχίζει και παρασκευάζει (τροχίζει) τα δόντια κατάλληλα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την τοποθέτηση της όψης. Έπειτα, ανάλογα με την τεχνική που έχει επιλεγεί έπειτα από συνεννόηση του ασθενούς με τον οδοντίατρο, ακολουθείτε η ακόλουθη διαδικασία:

 • Έμμεση τεχνική: Πραγματοποιείται η λήψη του τελικού αποτυπώματος των παρασκευασμένων (τροχισμένων) δοντιών με τον ενδοστοματικό σαρωτή και γίνεται χρωματοληψία για να ταιριάζει το χρώμα των όψεων με τα υπόλοιπα δόντια. Στο τέλος της συνεδρίας, τοποθετούνται προσωρινές όψεις.
 • Άμεση τεχνική: Μετά από το κατάλληλο τρόχισμα των δοντιών και με τη βοήθεια του κλειδιού σιλικόνης, κατασκευάζονται οι όψεις ρητίνης άμεσα πάνω στα δόντια.

Στην 3η συνεδρία:

Αφαιρούνται οι προσωρινές όψεις. Γίνεται αξιολόγηση των μόνιμων όψεων  ως προς το χρώμα και την εφαρμογή και στη συνέχεια πραγματοποιείται η κόλληση στα δόντια με ειδικές κονίες (κόλλες). Οι μόνιμες όψεις, εφόσον κολληθούν, δεν μπορούν να αφαιρεθούν παρά μόνο από τον ίδιο τον οδοντίατρο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΨΕΩΝ ΡΗΤΙΝΗΣ

 1. Να αποφεύγεται το μάσημα σκληρών τροφών στα δόντια που έχουν γίνει οι όψεις ρητίνης (ξηροί καρποί, πάγος, κ.α.).
 2. Να αποφεύγεται το δάγκωμα μολυβιού, νυχιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων.
 3. Να μειωθεί η κατανάλωση καφέ, καπνού, κόκκινου κρασιού ή άλλων ουσιών που μπορούν να δημιουργήσουν χρωστικές στις όψεις ρητίνης.
 4. Να ακολουθούνται οι οδηγίες στοματικής υγιεινής.
 5. Είναι σημαντικό να γίνεται κάθε έξι μήνες ο τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός, ώστε να αφαιρούνται έγκαιρα τυχόν χρωστικές και να εξασφαλίζεται η μακροβιότητα των όψεων.

Η φιλοσοφία μας στην Dental Implant είναι να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε μας ασθενή μια εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι όψεις ρητίνες είναι πράγματι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, χωρίς πόνο, που προσφέρει ένα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Back To Top