skip to Main Content

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ιστών (ούλων και οστού) που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται σταδιακά αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.

H περιοδοντίτιδα αποτελεί την πιθανή εξέλιξη της μη θεραπευμένης ουλίτιδας. Ακόμη, σε αντίθεση με την ουλίτιδα, η οποία είναι αντιστρέψιμη, η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια πιο σοβαρή νόσο. Μάλιστα, εάν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια δοντιών!

Περιοδοντίτιδα: Κατηγοριοποίηση

Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την απώλεια πρόσφυσης (πόσο οστό που στηρίζει το δόντι έχει καταστραφεί) διακρίνεται σε:

 • Αρχόμενη
 • Μέση
 • Προχωρημένη

Επίσης, ανάλογα με την έκτασή της χαρακτηρίζεται:

 • Εντοπισμένη – σε μερικά δόντια
 • Γενικευμένη – σε όλα τα δόντια

Πώς διαγιγνώσκεται η περιοδοντίτιδα;

Ο ασθενής συνήθως αντιλαμβάνεται τη νόσο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, δηλαδή όταν τα δόντια έχουν αποκτήσει κινητικότητα. Αντιθέτως, ο οδοντίατρος είναι σε θέση να αναγνωρίσει την περιοδοντική νόσο σε πρώιμο στάδιο. Η διάγνωσή της από τα αρχικά στάδια είναι πολύ σημαντική ώστε να θεραπευτεί άμεσα και να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι με τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας δεν ανακτάται το οστό που έχει χαθεί, αλλά διακόπτεται η εξέλιξη καταστροφής του. Συνεπώς, είναι φανερό ότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί και θεραπευτεί αυτή η νόσος, τόσο καλύτερη πρόγνωση έχουν τα δόντια.

periodontitida-1

Τα χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν την περιοδοντίτιδα:

Τα σημάδια που προμηνύουν φλεγμονή των ούλων μπορεί να εμφανίζονται ένα – ένα ή και πολλά μαζί. Τέτοια είναι:

 1. Ερυθρό Χρώμα ούλων
 2. Διογκωμένα ούλα
 3. Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα
 4. Υποχώρηση των ούλων (πιθανόν να συνδυάζεται με ευαισθησία δοντιού στο παγωμένο)
 5. Αποκόλληση του ούλου από το δόντι
 6. Κακοσμία της στοματικής κοιλότητας
 7. Πύον μεταξύ ούλου και δοντιού
 8. Κινητικότητα δοντιού (σε προχωρημένη περιοδοντική νόσο)
 9. Μετανάστευση (μετακίνηση) δοντιών

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην περιοδοντίτιδα

Τα αίτια της περιοδοντίτιδας ποικίλλουν. Μπορεί να σχετίζονται με προδιαθεσικούς παράγοντες, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε για την υγιεινή των δοντιών μας. Πιο αναλυτικά, τέτοιοι παράγοντες είναι:

 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Μη αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια
 • Κάπνισμα
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Κληρονομικότητα
 • Άγχος και Στρες
 • Συστηματικά νοσήματα
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Τραυματική σύγκλειση
 • Λήψη φαρμάκων
 • Ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. AIDS)

Όπως γίνεται αντιληπτό, η περιοδοντίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, για αυτό και προσβάλει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Συνεπώς, όσοι περισσότεροι παράγοντες από τους παραπάνω ελεγχθούν, τόσο καλύτερη πρόγνωση θα έχουν τα δόντια.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας χωρίζεται σε συντηρητική φάση και σε χειρουργική φάση. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε προχωρημένες περιοδοντίτιδες και αφού πρώτα έχει προηγηθεί η συντηρητική θεραπεία.

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία πραγματοποιείται με υπερήχους και ειδικά ξέστρα. Ως στόχο έχει την απομάκρυνση της πέτρας και της μικροβιακής πλάκας από τις ρίζες των δοντιών. Η θεραπεία – κατά της διάρκειάς της – είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία στα δόντια. Ίσως, κάποιες φορές ο ασθενής επιστρέφοντας στο σπίτι του να έχει μια ήπια ενόχληση για 2 ημέρες. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα, αφού ο πόνος είναι εντελώς αντιμετωπίσιμος με ένα απλό παυσίπονο.

Η θεραπεία συνήθως ολοκληρώνεται σε 2 – 4 ραντεβού. Μετά από 4 – 6 εβδομάδες γίνεται ένα ραντεβού επανεξέτασης, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ο ασθενής είναι απαραίτητο να ακολουθήσει τις χρήσιμες οδοντιατρικές συμβουλές που θα του δοθούν από τον οδοντίατρο. Εξίσου σημαντικό είναι να προγραμματίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (το μέγιστο κάθε 6μηνο) ραντεβού για καθαρισμό, ώστε να μην υποτροπιάσει η περιοδοντίτιδα.

Ο Δρ. Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και η Δέσποινα Παΐζη είναι έμπειροι οδοντίατροι με πολυετείς σπουδές και επαγγελματική εμπειρία. Μαζί με τους εξειδικευμένους συνεργάτες τους προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ώστε να κάνουν κάθε ασθενή να αισθάνεται όμορφα με το χαμόγελό του. Στην Dental Implant αναγνωρίζουμε τη σημασία της πρόληψης, για αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο, ώστε να αποφύγετε σοβαρές παθήσεις, όπως η περιοδοντίτιδα.

Back To Top