skip to Main Content

Πως συνδέονται διατροφή και στοματική υγεία;

Σωστή διατροφή και στοματική υγεία

Περιεχόμενα Σελίδας

Ο ρόλος της διατροφής στη στοματική υγεία

Ξέρετε την εντυπωσιακή σχέση που συνδέει διατροφή και στοματική υγεία; Φαίνεται πως η διασφάλιση της βέλτιστης στοματικής υγείας, επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή μας. Υιοθετώντας τις σωστές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλή στοματική υγεία.

 Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Α και C φαίνεται να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι μας για ευεξία των δοντιών μας.

Επίσης, τα ούλα μας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά, όπως κάθε άλλο όργανο του σώματος για να παραμείνουν υγιή. Η ικανότητα των ούλων μας λοιπόν να αντιστέκονται στις ασθένειες και να αισθάνονται, να φαίνονται και να λειτουργούν καλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές που τρώμε.

 Όταν τα ούλα μας είναι δυνατά, δεν πονάνε, και είναι ροζ στην όψη, είναι σημάδι καλής υγείας, ενώ παράγοντες όπως η ξηροστομία, η αιμάτωση των ούλων, ο πόνος κατά τη μάσηση ή κάποια φλεγμονή, υποδεικνύουν μια πιθανή βλάβη, και θα πρέπει να διερευνηθεί πριν γίνει σοβαρότερο πρόβλημα.

 

Ποιες τροφές βοηθούν στην ευεξία των δοντιών μου;

 Μιλώντας πάντα για το σύνολο μιας ισορροπημένης διατροφής, οι τροφές που ξεχωρίζουν για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία των δοντιών και των ούλων μας είναι:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία του σώματος, η οποία περιλαμβάνει και την υγεία των δοντιών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητα συστατικά για την καλή στοματική μας υγεία.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Mια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που κάνουν καλό στη στοματική υγεία είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιλαμβάνουν φώσφορο, πρωτεΐνες και ασβέστιο – όλα απαραίτητα για γερά δόντια και ούλα

Σπόροι και ξηροί καρποί

Μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές για υγιή ούλα και δόντια. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

  

Τροφές που βλάπτουν τη στοματική υγεία

 

Ζαχαρούχα σνακ και ποτά:

Όταν πρόκειται για οδοντιατρικά προβλήματα, οι καραμέλες, τα κέικ, τα μπισκότα και τα ζαχαρούχα ποτά είναι συνήθως οι μεγάλοι ένοχοι. Η ζάχαρη δημιουργεί οξύ, το οποίο διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών και προκαλεί κοιλότητες και τερηδόνα, και τροφοδοτεί τα βακτήρια στο στόμα μας.

Όξινα γεύματα και ποτά: 

Με την πάροδο του χρόνου, τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και οι σάλτσες με βάση το ξύδι, μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. Λόγω αυτής της διάβρωσης, τα δόντια γίνονται πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Στα ιδιαίτερα όξινα ποτά περιλαμβάνονται τα ενεργειακά ποτά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, ακόμη και ορισμένοι χυμοί φρούτων. Η συχνή χρήση αυτών των ποτών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών και διάβρωση του σμάλτου

Αμυλούχες τροφές:

Τρόφιμα όπως το ψωμί, τα κράκερ και τα πατατάκια περιέχουν άμυλα, τα οποία το σώμα διασπά σε σάκχαρα καθώς τα χωνεύει. Αυτά τα σάκχαρα έχουν τη δυνατότητα να κατακάθονται στα κενά μεταξύ των δοντιών, όπου θα τροφοδοτήσουν βακτήρια και θα προκαλέσουν τερηδόνα.

Επιπλέον, τα επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα έχουν την τάση να είναι κολλώδη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να προσκολληθούν στα δόντια και να αυξήσουν την έκθεσή τους σε επικίνδυνα οξέα.

Σκληρές στη μάσηση και κολλώδεις τροφές:

Τροφές που μας δυσκολεύουν στη μάσηση, όπως για παράδειγμα καραμέλες και αποξηραμένα φρούτα, κολλάνε συχνά πάνω στα δόντια μας, πολλές φορές για αρκετό χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Επίσης, ορθοδοντικές συσκευές ή κάποιο σφράγισμα, ενέχουν κίνδυνο μετατόπισης κατά την συνεχόμενη μάσηση σκληρών τροφών, και μπορεί να προκληθεί βλάβη ή μια άβολη αίσθηση.

 Ο καπνός και το αλκοόλ:

Η χρήση καπνού και αλκοόλ μπορεί να είναι και οι δύο επιβλαβείς για τη στοματική υγεία. Φαίνεται πως όταν καταναλώνουμε αλκοόλ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ή όταν καπνίζουμε συχνά, το στόμα μας μπορεί να αφυδατωθεί, οδηγώντας στην παραγωγή λιγότερου σάλιου , βοηθώντας έτσι να αναπτυχθούν βακτήρια στην στοματική κοιλότητα.

 Η χρήση καπνού, είτε καπνίζεται είτε μασιέται, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσου των ούλων, καρκίνου του στόματος και απώλειας δοντιών.

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη στοματική υγεία, το μέτρο είναι το κλειδί, καθώς η περιστασιακή συμπερίληψή τους σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής δεν είναι σοβαρά επιβλαβής.

 

Συστάσεις υγιεινής διατροφής για μια καλή στοματική υγεία

 Είναι φανερό λοιπόν, πως η διατροφή παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υγεία των δοντιών και των ούλων μας. Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τον σωστό συνδυασμό τροφών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς και λευκού χαμόγελου.

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top