skip to Main Content

Μασέλα Δοντιών

Η κινητή ολική οδοντοστοιχία, κοινώς μασέλα δοντιών, είναι η κατάλληλη μορφή θεραπείας για κάποιον που του λείπουν όλα τα δόντια. Η ολική οδοντοστοιχία χαρακτηρίζεται κινητή γιατί τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή, χωρίς να είναι μονίμως τοποθετημένη στα δόντια του. Η κατασκευή της οδοντοστοιχίας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του οδοντιάτρου με τον οδοντοτεχνίτη και αποτελείται από τεχνητά δόντια φτιαγμένα από ακρυλικό υλικό  τοποθετημένα πάνω σε μία ακρυλική βάση. Η οδοντοστοιχία καλύπτει και τα ούλα και είναι η βάση με ροζ χρώμα.

Η χρησιμότητα της κινητής ολικής οδοντοστοιχίας

Η κινητή ολική οδοντοστοιχία χρησιμεύει κυρίως στην θεραπεία προβλημάτων  που προκύπτουν από την έλλειψη των δοντιών. Συγκεκριμένα, βελτιώνεται η αισθητική του στόματος και η ομιλία του ατόμου. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να μασήσει όλες τις τροφές που πριν δεν μπορούσε λόγω της έλλειψης δοντιών Επομένως οι οδοντοστοιχίες βοηθούν στο να βελτιωθεί η αισθητική του προσώπου αλλά και η αυτοπεποίθηση του ατόμου με τις ελλείψεις δοντιών.

Για την καλύτερη λειτουργία και τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας γίνεται παράλληλη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Συγκεκριμένα, για την άνω γνάθο όταν απουσιάζουν όλα τα δόντια τοποθετούμε συνήθως 4 εμφυτεύματα και πάνω σε αυτά και στην ακρολοφία στηρίζουμε μια ολική κινητή οδοντοστοιχία που δεν θα καλύπτει τον ουρανίσκο όπως συμβαίνει με τις συμβατικές. Αντίστοιχα, στην κάτω γνάθο η οδοντοστοιχία μπορεί να στηριχθεί πάνω σε 2 εμφυτεύματα και να εξασφαλίσει πολύ καλύτερη συγκράτηση. Η παραπάνω τεχνική που στηρίζεται στα εμφυτεύματα ονομάζεται ως «επιεμφυτευματικές ολικές οδοντοστοιχίες».

Ποια τα πλεονεκτήματα ;

  • Αυξημένη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση του ασθενούς ο οποίος πλέον έχει όλα του τα δόντια
  • Αυξημένη σταθερότητα, συγκράτηση και στήριξη
  • Μείωση οστικής απορρόφησης
  • Αύξηση της μασητικής ικανότητας
  • Μικρό ‘’λίφτινγκ’’ στην περιοχή των χειλιών
  • Δεν χρησιμοποιείται κόλλα συγκράτησης για οδοντοστοιχίες
  • Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να φύγει κατά την ώρα της ομιλίας ή της μάσησης
[ez-toc]
kiniti-odontostixia

Ποια τα μειονεκτήματα ;

Μοναδικό μειονέκτημα της κινητής ολικής οδοντοστοιχίας είναι ο κίνδυνος περιεμφυτευματίτιδας, μόνο όμως σε περιπτώσεις που δεν τηρούνται κανόνες στοματικής υγιεινής.

Η διαδικασία της θεραπείας

Εφόσον τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και ολοκληρωθεί η φάση της οστεοενσωμάτωσης και γίνει η αποκάλυψή τους, η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 4-5 ραντεβού.

1η συνεδρία:

Λήψη αρχικού αποτυπώματος για την κατασκευή ατομικού δισκαρίου.

2η συνεδρία:

Λήψη τελικού αποτυπώματος με το ατομικό δισκάριο που κατασκευάστηκε.

3η συνεδρία:

Καταγραφές και επιλογή σχήματος και χρώματος δοντιών οδοντοστοιχίας.

4η συνεδρία:

Τελική δοκιμή οδοντοστοιχίας και σύνταξη επιλεγμένων δοντιών.

5η συνεδρία:

Ενεργοποίηση εμφυτευμάτων

Στην τελική συνεδρία ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή την κινητή ολική οδοντοστοιχία του και του δίνει σαφείς συμβουλές για τη σωστή χρήση καθώς και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Μετά την εφαρμογή

Ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με ένα λαμπερό χαμόγελο και έχει την ικανότητα να φάει άμεσα κανονικά.

Με αυτή την τεχνική, λοιπόν, ένας νωδός ασθενής αντικαθιστά όλα του τα δόντια με τη βοήθεια του ελάχιστου αριθμού εμφυτευμάτων. Εάν παρόλα αυτά δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι είναι μια αποκατάσταση που πρέπει να την αφαιρεί από το στόμα του (κινητή) και επιθυμεί μια ακίνητη προσθετική αποκατάσταση, αυτό μπορεί να συμβεί με την τοποθέτηση περισσότερων εμφυτευμάτων.

Back To Top