skip to Main Content
[ez-toc]
Ψηφιακή Ακτινογραφία

Τι είναι η ψηφιακή ακτινογραφία;

Η ψηφιακή ακτινογραφία δοντιών ή αλλιώς οπισθοφατνιακή ακτινογραφία είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ακτινογραφική εξέταση στη κλινική πράξη, με τη μικρότερη ακτινοβολία και μπορεί να απεικονίσει με λεπτομέρεια τα δόντια και τους περιακρορριζικούς ιστούς. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της οδοντιατρικής, καθώς χρησιμοποιείται σε διάφορα στάδια της οδοντιατρικής θεραπείας, επειδή με τη βοήθειά της μπορούμε να αξιολογήσουμε:

• Την ύπαρξη τερηδόνων
• Την απώλεια οστού γύρω από τα δόντια ή τα εμφυτεύματα λόγω περιοδοντικής νόσου
• Την ύπαρξη και τη μορφολογία περιακρορριζικών κύστεων και αλλοιώσεων
• Τη μορφολογία των ριζών και την αρτιότητα των ενδοδοντικών θεραπειών (απονευρώσεων)
• Την ύπαρξη καταγμάτων στα δόντια ή στη ρίζα

Ωστόσο, η οπισθοφατνιακή ακτινογραφία απεικονίζει 1 έως 3 δόντια και για τον πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο του οδοντικού φραγμού που ονομάζεται και Full Mouth απαιτούνται συνήθως 14-15 οπισθοφατνιακές ακτινογραφίες. Επίσης αποτελεί τη δυσδιάστατη απεικόνιση των δοντιών.
Παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η συμβατική οπισθοφατνιακή ακτινογραφία εξελίχθηκε σε ΨΗΦΙΑΚΗ και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στην οδοντιατρική.

Οι ψηφιακές ακτινογραφίες εμφανίζουν πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις συμβατικές, όπως:

1. Μικρότερος χρόνος ακτινοβόλησης (ελάχιστα δευτερόλεπτα )
2. Ελάχιστη δόση ακτινοβόλησης. (4-5 φορές μικρότερη από τη συμβατική), το οποίο μας επιτρέπει τη λήψη ακόμη περισσότερων ακτινογραφιών
3. Άμεση και εύκολη εμφάνιση
4. Περαιτέρω επεξεργασία της εικόνας, βελτιώνοντας έτσι τη διαγνωστική της αξία.
5. Εύκολη μεταφορά, αποθήκευση και αρχειοθέτησή τους, καθώς είναι ψηφιακές.

Τα ιατρεία μας είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα ψηφιακής ακτινογραφίας , καθώς η φιλοσοφία μας είναι να σας παρέχουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία με τον πιο ασφαλή και γρήγορο τρόπο.

Πώς πραγματοποιείται η ψηφιακή οπισθοφατνιακή ακτινογραφία;

Αποτελεί την πιο απλή, γρήγορη και εύκολη ακτινογραφία. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μετακινηθεί καθόλου.

Όπως είναι καθισμένος στην οδοντιατρική καρέκλα, τοποθετείται στο στόμα του ένα εργαλείο που ονομάζεται συγκρατητήρας, το οποίο συγκρατεί το σένσορα (ένα μικρό πλακίδιο). Στη συνέχεια ο ασθενής δαγκώνει ελαφρά το συγκρατητήρα και το ακτινογραφικό μηχάνημα στρέφεται στη σωστή πλευρά ώστε να στοχεύει με τη σωστή γωνία το σένσορα. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μόλις πατηθεί το κουμπί, η ακτινογραφία βρίσκεται ήδη στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, μπορούμε εάν είναι απαραίτητο να επεξεργαστούμε λίγο την εικόνα ώστε να μπορέσουμε να δούμε με ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε μια δεύτερη λήψη της ίδιας ακτινογραφίας αλλάζοντας μόνο λίγο τη γωνία, με αυτό τον τρόπο παίρνουμε κάποιες πληροφορίες και για την τρίτη διάσταση.

Στη συνέχεια, αυτές οι ακτινογραφίες αποθηκεύονται στο φάκελο του ασθενούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον συγκρίνοντάς τις με τις νεώτερες ακτινογραφίες. Επίσης, εάν το επιθυμεί ο ασθενής, πολύ εύκολα αποστέλλονται στο e-mail του.

Συμπέρασμα:

Η ψηφιακή οπισθοφατνιακή ακτινογραφία είναι αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο εργαλείο για τον οδοντίατρο και χάρη σε αυτήν μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη θεραπεία στον ασθενή του! Επομένως, συστήνεται στο πρώτο ραντεβού να γίνεται λήψη Πανοραμικής Ακτινογραφίας ( σε μια ακτινογραφία απεικονίζεται ολόκληρος ο οδοντικός φραγμός και οι παρακείμενοι ιστοί) και σε όποια δόντια χρειάζεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τη διευκόλυνση της διάγνωσης , σε αυτά να λαμβάνεται μια οπισθοφατνιακή ακτινογραφία.

Back To Top