skip to Main Content

Οι όψεις πορσελάνης  αποτελούν μια ελαφρά επεμβατική αισθητική εργασία, κατά την οποία αφαιρείται ελάχιστη οδοντική ουσία από την πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και αντικαθίσταται από λεπτές, ημιδιαφανείς φλοίδες πορσελάνης οι οποίες συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.

Ποια τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης ;

Οι όψεις από πορσελάνη πλεονεκτούν συγκριτικά με τις όψεις ρητίνης. Έχουν πάχος 0,3-1 χιλ. και κατασκευάζονται εξατομικευμένα στο εργαστήριο από πορσελάνη, η οποία είναι ένα κεραμικό υλικό πολύ πιο ανθεκτικό από τη σύνθετη ρητίνη.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι το χρώμα των όψεων από πορσελάνη δεν αλλάζει ούτε από το πέρας των ετών ούτε λόγω διατροφικών συνηθειών. Γενικότερα οι όψεις πορσελάνης παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση συγκρινόμενες με τις όψεις ρητίνης.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι όψεις πορσελάνης ;

Οι όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται  σε αρκετές περιπτώσεις όπως:

 • Σε αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια,
 • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση,
 • Σε αποχρωματισμένα δόντια,
 • Σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία)
 • Σε περιπτώσεις ουλικού  χαμόγελου (μπορεί να διορθωθεί σε συνδυασμό με ουλεκτομή)
 • Σε περιπτώσεις που το απόλυτα αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα είναι η κύρια απαίτηση του ασθενούς,
 • Σε περιπτώσεις που ο ασθενής επιθυμεί μόνιμο και αναλλοίωτο εκθαμβωτικό λευκό χαμόγελο.
opseis-porselanis

Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγεται η τοποθέτηση ;

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις για την τοποθέτηση όψεων, οι οποίες είναι :

 • Σε ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους (βρουξιστές)
 • Σε ασθενείς με ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα. Πρέπει πρώτα να γίνει θεραπεία των ούλων και εφόσον επιτευχθεί υγιές περιοδόντιο και σωστή στοματική υγιεινή μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία των όψεων
 • Σε ασθενείς με μειωμένη επάρκεια οδοντικών ιστών
 • Σε δόντια με προβλήματα τερηδόνας
 • Σε περιπτώσεις όπου δεν έχει απομείνει αδαμαντίνη λόγω φθοράς ή αποτριβής
 • Σε ασθενείς που έχουν ως συνήθεια το δάγκωμα νυχιών, μολυβιών και πάγου

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των όψεων πορσελάνης ;

Η διαδικασία της τοποθέτησης των όψεων πορσελάνης ολοκληρώνεται σε 3 συνεδρίες, αναλυτικά:

Στην 1η συνεδρία:

Λήψη αρχικού αποτυπώματος με τον ενδοστοματικό σαρωτή (ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δες εδώ τα οφέλη)  το οποίο στέλνεται στον οδοντοτεχνίτη που θα σχεδιάσει τις όψεις έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να δει πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα (digital smile design). Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τροποποιήσεις εάν χρειάζονται έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τον ασθενή.

Στην 2η συνεδρία:

Ο οδοντίατρος αρχίζει και παρασκευάζει (τροχίζει) τα δόντια κατάλληλα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τοποθέτηση της όψης. Έπειτα γίνεται η λήψη του τελικού αποτυπώματος του παρασκευασμένου (τροχισμένων) δοντιών με τον ενδοστοματικό σαρωτή και γίνεται χρωματοληψία για να ταιριάζει το χρώμα των όψεων  με τα υπόλοιπα δόντια. Στο τέλος της συνεδρίας τοποθετούνται  προσωρινές όψεις.

Στην 3η συνεδρία:

Αφαιρούνται οι προσωρινές όψεις. Γίνεται αξιολόγηση των  μόνιμων  όψεων  ως προς το  χρώμα και την εφαρμογή και στη συνέχεια θα κολληθούν τα δόντια με ειδικές κονίες (κόλλες) . Οι μόνιμες όψεις εφόσον κολληθούν μετά δεν μπορούν να αφαιρεθούν παρά μόνο από τον ίδιο τον οδοντίατρο.

Το αποτέλεσμα

Οι κεραμικές όψεις μιμούνται πολύ τον τρόπο που το φυσικό δόντι αλληλοεπιδρά με το φως και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά φυσικό και ζωντανό. Επιπλέον η πολύ λεία και στιλπνή επιφάνεια τους αποτρέπει τη συγκέντρωση χρωστικών.

Οι κεραμικές όψεις συγκολλούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και ο δεσμός της συγκόλλησης αυτής είναι πολύ ισχυρός. Παρόλο που η όψη από μόνη της είναι εξαιρετικά λεπτή και εύθραυστη, μετά την συγκόλληση της δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό σύμπλεγμα δοντιού-όψης. Επομένως η διάρκεια ζωής τους αναμένεται να είναι μεγάλη και να σας χαρίζουν για χρόνια ένα όμορφο χαμόγελο.

Η βασική διαφορά μεταξύ όψης και στεφάνης (θήκης) είναι ότι η όψη καλύπτει μόνο την πρόσθια επιφάνεια του δοντιού ενώ η στεφάνη καλύπτει ολόκληρο το δόντι και γι’ αυτό η στεφάνη απαιτεί και περισσότερο τρόχισμα για να τοποθετηθεί.

Back To Top