skip to Main Content

Το σφράγισμα δοντιού είναι ένας απλός και ανώδυνος τρόπος για την αποκατάσταση κάποιου τμήματος του δοντιού που λείπει. Το λευκό σφράγισμακατασκευάζεται από σύνθετη ρητίνη, ένα πολυμερές υλικό που κολλάει στον οδοντικό ιστό μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία.

 Πότε χρησιμοποιείται το σφράγισμα δοντιού από ρητίνη;

Τα σφραγίσματα ρητίνης εφαρμόζονται σε πολλές περιπτώσεις, κάποιες από τις οποίες φαίνονται παρακάτω:

 • Αποκατάσταση των μικρών ή μεσαίου μεγέθους κοιλοτήτων που έχουν προκληθεί στο δόντι εξαιτίας της τερηδόνας ή κάποιου κατάγματος. Σε περίπτωση βλαβών μεγάλης έκτασης χρησιμοποιούνται έμμεσες οπίσθιες αποκαταστάσεις – επένθετα.
 • Αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων, είτε επειδή εκείνα έχουν χαλάσει είτε για αισθητικούς λόγους.
 • Απόφραξη (κλείσιμο) μικρών κενών ανάμεσα στα δόντια, είτε επειδή κατακρατούν τροφές και δημιουργούν πρόβλημα στα ούλα είτε για αισθητικούς λόγους σε πρόσθια δόντια.
 • Αντικατάσταση τμήματος δοντιού που έχει φθαρεί, όπως για παράδειγμα στις κοπτικές επιφάνειες των δοντιών της κάτω γνάθου.
 • Κάλυψη των δοντιών που έχουν αυχενική ευαισθησία λόγω αυχενικής αποτριβής.
 • Αντικατάσταση παλιών λευκών σφραγισμάτων που έχουν απορροφήσει χρωστικές.
 • Σφράγισμα δοντιού μετά το τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας, μετά δηλαδή από την απονεύρωση δοντιού.

σφράγισμα δοντιού

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης των σφραγισμάτων;

Οι λευκές εμφράξεις χαρίζουν στον ασθενή ένα άριστο αισθητικά αποτέλεσμα, αποκαθιστώντας παράλληλα τη λειτουργικότητα του δοντιού. Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα πλεονεκτήματα τους είναι:

 • Παρέχουν πολύ υψηλή αισθητική, καθώς δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι
 • Απαιτούν λιγοστό χρόνο
 • Ολοκληρώνονται σε μια μόνο επίσκεψη στο οδοντιατρείο
 • Ο ασθενής μπορεί να φάει αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, δεν χρειάζεται να περιμένει να σκληρύνει το υλικό όπως συμβαίνει με άλλα υλικά
 • Έχουν άριστη αναμενόμενη αντοχή
 • Επιδιορθώνονται εύκολα αν σπάσει έστω και ένα μικρό κομμάτι τους κατά τη μάσηση ή λόγω ατυχήματος ή ακόμα και λόγω τριγμού
 • Είναι βιοσυμβατά και δεν προκαλούν νέκρωση του δοντιού
 • Δεν περιέχουν υδράργυρο όπως τα μαύρα σφραγίσματα
 • Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη βελτίωση της όψης των μπροστινών δοντιών (όψεις ρητίνης)

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Το αποτέλεσμα κάθε οδοντιατρικής παρέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενδοστοματική εικόνα και την εμπειρία του οδοντιάτρου. Ένας εξειδικευμένος Οδοντίατρος είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό για να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τα όποια μειονεκτήματα μπορεί να υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, το λευκό σφράγισμα δοντιού εμφανίζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Η επιτυχία του δεσμού του με το δόντι εξαρτάται από τις συνθήκες ενδοστοματικά (σίελος, αιμορραγία ούλων, έκταση και βάθος έμφραξης)
 • Με την πάροδο των χρόνων το σφράγισμα τείνει να προσροφά χρωστικές και να αποχρωματίζεται.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής του σφραγίσματος ρητίνης;

Η διαδικασία κατασκευής και τοποθέτησης του σφραγίσματος μπορεί να χωριστεί σε κάποια βασικά βήματα.

Βήμα 1ο: Αρχικά, ο Οδοντίατρος εξετάζει την κατάσταση του δοντιού. Εάν πρόκειται να γίνει επιφανειακό σφράγισμα, τότε δεν χρειάζεται αναισθησία. Κατά περίπτωση εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται καθόλου πόνο.

Βήμα 2ο: Στη συνέχεια αφαιρείται το σπασμένο τμήμα και καθαρίζεται το δόντι από την τερηδόνα. Αμέσως μετά, ακολουθεί η έκπλυση του δοντιού με νερό και στέγνωμα με αέρα. Η επιφάνεια του δοντιού επαλείφεται με ένα ήπιο οξύ για μερικά δευτερόλεπτα.

Βήμα 3ο: Έπειτα, αφού γίνει πάλι έκπλυση και στέγνωμα του δοντιού τοποθετείται ένα στρώμα συγκολλητικού παράγοντα στην κοιλότητα. Αυτό δρα σαν κόλλα για την καλύτερη συγκράτηση του σφραγίσματος στη θέση του. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η τοποθέτηση επιπλέον ειδικού υλικού για περισσότερη προστασία του πολφού, εάν η κοιλότητα είναι πολύ βαθιά.

sfragisma-dontiou-vimata-1

Βήμα 4ο: Ο ιατρός επιλεγεί το σωστό χρώμα για το σφράγισμα, ώστε αυτό να προσομοιάζει απόλυτα με το φυσικό δόντι. Η σύνθετη ρητίνη τοποθετείται σε στρώματα και διαμορφώνεται ανάλογα με το δόντι. Για τη σκλήρυνση αυτών των υλικών χρησιμοποιείται ο φωτοπολυμερισμός (μπλε φως).

Βήμα 5ο: Τέλος, ακολουθούν ο έλεγχος σύγκλεισης και η λείανση του σφραγίσματος. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας έμφραξης σύνθετης ρητίνης είναι να έχει γίνει σωστός έλεγχος σάλιου και  αιμορραγίας των ούλων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι οδοντίατροι της Dental Implant είναι άρτια εκπαιδευμένοι με πολυετή εμπειρία σε όλο το εύρος των οδοντιατρικών παθήσεων. Από ένα απλό φαινομενικά σφράγισμα μέχρι την αποκατάσταση ενός δοντιού που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά είναι δίπλα στον ασθενή προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας για  οτιδήποτε σας απασχολεί!

Back To Top