skip to Main Content

Πως να επιλέξω τη σωστή οδοντόβουρτσα;

Η κατάλληλη οδοντόβουρτσα

Περιεχόμενα Σελίδας

Τα 5 σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε

 

Όπως ένας καλός τεχνίτης πρέπει να έχει στη διάθεση του τα καλύτερα εργαλεία, έτσι και εμείς, για μια καθημερινή συνήθεια όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών μας, πρέπει να έχουμε επιλέξει την κατάλληλη οδοντόβουρτσα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή οδοντόβουρτσα δεν είναι εκείνη που κοστίζει λιγότερο, αλλά εκείνη που έχει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες του στόματος μας. Ας δούμε λοιπόν, τα 5 σημεία κλειδιά, που θα πρέπει όλοι μας να ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιας οδοντόβουρτσας:

 

  • Ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος της οδοντόβουρτσας μου;

Για να βουρτσίσουμε επαρκώς τα δόντια μας, θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως η οδοντόβουρτσα μας μπορεί να φτάσει μέχρι τα πίσω δόντια μας άνετα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιλέξουμε την οδοντόβουρτσα με το κατάλληλο μήκος αλλά και μέγεθος κεφαλιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε επαρκώς όλη την έκταση της στοματικής μας κοιλότητας

  • Τι λαβή πρέπει να έχει η οδοντόβουρτσα μου;

Κατά την αγορά μιας οδοντόβουρτσας, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε οδοντόβουρτσες με ανατομική λαβή (για άτομα με ευαισθησία στους καρπούς ή που καταπονούνται εύκολα τα χέρια τους με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις) ή με λαβές εύκαμπτες (για άτομα που μπορεί να ασκούν περισσότερη πίεση από ότι πρέπει κατά το βούρτσισμα των δοντιών) 

  • Τι ίνες πρέπει να έχει στην κεφαλή της η οδοντόβουρτσα μου;

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της οδοντόβουρτσας μας, είναι οι ίνες που έχει στην κεφαλή της. Η σκληρότητα των ινών ( η οποία αναγράφεται συνήθως στο πάνω μέρος της συσκευασίας ), το υλικό τους, το σχήμα και το μήκος τους. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια οδοντόβουρτσα με ίνες από νάυλον, με μια σειρά πιο μακριές και μια σειρά πιο κοντές ίνες, με σκληρότητα ανάλογη των ιδιαιτεροτήτων του στόματος μας

  • Ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα;

Στο ερώτημα αυτό, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, καθώς και οι 2 τύποι έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Για παράδειγμα, άτομα με μειωμένη κινητικότητα, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την αυτόματη φύση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Από την άλλη, υπάρχουν άτομα, στα οποία δεν αρέσει η αίσθηση των δονήσεων της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας πάνω στα δόντια τους. Για την επιλογή ανάμεσα σε ηλεκτρική και χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να εξετάσουμε τις ατομικές μας ανάγκες.

  • Τι μου έχει προτείνει ο γιατρός μου;

Ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής της κατάλληλης οδοντόβουρτσας, είναι οι οδηγίες που έχουμε λάβει από τον γιατρό μας. Έπειτα από προσεκτική εξέταση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δοντιών και των ούλων μας, ο οδοντίατρος μας, θα μας καθοδηγήσει ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή!

Πως να επιλέξω την κατάλληλη οδοντόβουρτσα για το παιδί μου;

Καθώς η σωστή πρακτική στο βούρτσισμα των δοντιών από μικρή ηλικία, είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα στοματική υγεία του παιδιού μας, θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας, τις δεξιότητες του, και φυσικά τις οδηγίες του γιατρού.

Επίσης, τα παιδιά σε πιο μικρές ηλικίες, μπορούν να χρησιμοποιούν και ηλεκτρικές και χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

 

Συμβουλές για την σωστή χρήση και συντήρηση της οδοντόβουρτσας μας

  • Μην μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσα σου! Ο κίνδυνος διαμοιρασμού μικροβίων είναι πολύ μεγάλος! Επίσης, αν μετά το βούρτσισμα αφήνεις την οδοντόβουρτσα σου σε δοχείο (για παράδειγμα ένα ποτήρι) μαζί με άλλες, σιγουρέψου πως δεν ακουμπούν η μια την άλλη.
  • Μετά το βούρτσισμα, αποθήκευσε την οδοντόβουρτσα σου σε όρθια θέση, ώστε να απομακρυνθεί όσο νερό έχει μείνει πάνω στις ίνες και να στεγνώσει σωστά.
  • Μην αποθηκεύεις την οδοντόβουρτσα σου αεροστεγώς ή κάπου με έλλειψη αερισμού (για παράδειγμα νεσεσερ) Υπάρχει η πιθανότητα να μην έχει στεγνώσει επαρκώς, και έτσι να αναπτυχθούν μικρόβια.
  • Κάθε 3 μήνες (ή αν οι ίνες φαίνονται φθαρμένες) θα πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας

Περισσότερα Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Back To Top