skip to Main Content

Η στοματική υγεία είναι ένα από τα πολλά σημεία που πλήττονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό καλό είναι να δώσετε περισσότερη έμφαση στη φροντίδα των δοντιών σας ώστε να ολοκληρώσετε την κύηση χωρίς προβλήματα.

Ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές της κύησης είναι η ευαισθησία των ούλων. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν είχατε ποτέ πρόβλημα με τα ούλα σας, δεν είναι καθόλου απίθανο να διαπιστώσετε ξαφνικά ότι ματώνουν όταν πλένετε τα δόντια σας κι όταν πάτε να δαγκώσετε ένα μήλο ή να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα ούλα διογκώνονται ελαφρώς και γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να ματώνουν εύκολα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μορφή ουλίτιδας, η οποία προσβάλλει τις μέλλουσες μαμάδες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα. Για να την αντιμετωπίσετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή. Στις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με τα ούλα, η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά αμέσως μετά τον τοκετό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, κι έτσι τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μάλιστα, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Ωστόσο, όταν η μέλλουσα μητέρα φροντίζει σωστά την υγεία των δοντιών και των ούλων της, αυτή η προοπτική έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκύψει.

Εάν έχετε πρόβλημα τερηδόνας στα δόντια σας, όχι μόνο μπορείτε αλλά επιβάλλεται να ακολουθήσετε την ανάλογη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, διότι οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη. Από τον 4ο μέχρι τον 7ο μήνα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία -σφράγισμα, τρόχισμα, ακόμα και νάρκωση- χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι ενέσεις τοπικής αναισθησίας γίνονται χωρίς κανένα κίνδυνο για το μωρό. Στο 1ο και στο τελευταίο τρίμηνο, μπορείτε να κάνετε λιγότερο επεμβατικές εργασίες στα δόντια σας, όπως καθαρισμό.

Στην πραγματικότητα, οι θεραπείες που δεν συνιστάται να γίνονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες, όπως π.χ. η λεύκανση των δοντιών. Επίσης, οι ακτινογραφίες αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και γίνονται μόνο στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο και μόνο εάν κριθούν απολύτως απαραίτητες και πάντα με τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

Στην περίπτωση του πονόδοντου, η κατάσταση γίνεται λίγο πιο περίπλοκη. Όπως γνωρίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου τους. Η περίπτωση του πονόδοντου δεν αποτελεί εξαίρεση. Είτε υπάρχει κάποια φλεγμονή είτε απλά νιώθετε ότι κάποιο δόντι έχει χαλάσει, απαγορεύεται αυστηρά να πάρετε αντιφλεγμονώδη. Εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ο οδοντίατρος μπορεί σε συνεργασία με το γυναικολόγο σας να σας συνταγογραφήσει μια αντιβίωση συμβατή με την εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας κι εκείνος θα σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να επιβαρύνει τη στοματική σας υγιεινή είναι οι ναυτίες και οι έμετοι της εγκυμοσύνης. Τα γαστρικά οξέα που ανεβαίνουν στο στόμα κάνουν πιο όξινο το pH του, διαμορφώνοντας έτσι ένα εχθρικό περιβάλλον για τα δόντια. Το σμάλτο καταστρέφεται από τη συχνή «επίθεση» που δέχεται από τα οξέα, και η καταστροφή αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Τα δόντια χάνουν τη στιλπνότητά τους και σταδιακά φθείρονται. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ξεπλένετε κάθε φορά καλά το στόμα σας, προσθέτοντας στο νερό ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για να κάνετε ξανά ουδέτερο το pH. Επίσης, ακόμη και αν πιστεύετε πως το να πλύνετε τα δόντια σας είναι μία καλή λύση, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα. Η οδοντόκρεμα συμβάλλει, επίσης, στο να γίνει όξινο το pH του στόματος, ενώ το βούρτσισμα δεν αποκλείεται να προκαλέσει εκ νέου εμετό.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε μην διστάζετε να επικοινωνείτε τόσο με τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί όσο και με τον οδοντίατρό σας.

Back To Top